Федерален съдия реши срещу усилия на администрацията на Доналд Тръмп сериозно да ограничи програма, която осигурява защита за хора, които са имигрирали в САЩ като деца, информира ДПА.

Програмата, известна като DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) или "мечтателите", защитава няколкостотин хиляди в САЩ, но не отваря път към гражданство. Администрацията на Тръмп се опитва да ги депортира в родните им държави, въпреки че някои от десетилетия живеят в САЩ.

Съдебното решение оставя в сила програмата от управлението на Барак Обама. Приетата през 2012 г. програма защитава някои имигранти без документи, които са пристигнали в страната като деца.

Съдия от Ню Йорк постанови, че наложените от изпълняващия длъжността секретар за вътрешната сигурност Чад Уолф ограничения на програмата DACA са невалидни, защото Уолф незаконно е повишен на поста.

Сметната палата на САЩ взе подобно решение по-рано.

Администрацията на Тръмп първоначално се опита да отмени програмата изцяло, но Върховният съд на САЩ блокира този опит през март. След това Уолф спря приемането на нови молби през юли и обяви, че подновяването ще бъде ограничено до една вместо две години.