Върховният съд на Бразилия отхвърли обжалването на бившя бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва, предаде "Ройтерс".

Очаква се той сам да се предаде на правосъдието в събота. Самият той продължава да твърди, че е невинен. 

Лула прекара нощта в централата на синдикат в Сао Пауло, откъдето е започнала кариерата му. Сградата е била обградена от полиция, а съдът е наредил на ексдържавника да се предаде. 

Присъствало е и цялото му семейство, както и неговата приближена и наследник на поста му Дилма Русеф, също съдена.

Много негови привърженици са изразили подкрепата си на митинг около сградата, като са настояли да не се предава на властите. 

По-рано стана ясно, че Лула да Силва ще бъде вкаран в затвора, докато той обжалва присъдата си.

Той е изправен пред 12 години затвор по обвинения за приемане на подкуп, но поиска да остане на свобода по време на обжалването на постановената присъда.

Лула твърди, че обвиненията са политически мотивирани и целят да му попречат да участва в президентските избори през октомври. Социологическите допитвания показват, че той е най-популярният сред бразилското население кандидат.

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва трябва да влезе в затвора, реши съдът

Експрезидентът на Бразилия Лула да Силва трябва да влезе в затвора, реши съдът

Бившият президент има 12-годишна присъда

Върховния съд се произнесе срещу него след маратонско заседание, приключило посред нощ, като шестима от съдиите са се обявили за вкарването му в затвора, а петима са се обявили против.

72-годишният бивш президент вероятно ще остане на свобода за кратко, докато не бъде завършена документацията за ареста му.

Неговата Работническа партия изтъкна, че определението на съда е "трагичен ден за демокрацията и Бразилия".

Лула беше президент между 2003 и 2011 г. Въпреки че води в социологическите проучвания, той остава разделяща фигура в Бразилия. Окол 20 хил. души протестираха в град Сао Пауло във вторник, настоявайки за незабавното му вкарване зад решетките, докато негови привърженици също организираха голяма контрадемонстрация.