Съдът в Кьолн отхвърли иска на турския президент Реджеп Ердоган към шефа на германската издателска къща "Axel Springer" Матиас Дьопфнер, предадоха информационните агенции.

Президентът на Турция поиска съдът да забрани на Дьопфнер да подкрепя сатирика Ян Бьомерман, от чиято ирония Ердоган се е почувствал оскърбен.

Съдът отхвърли претенциите му, тъй като конституцията на страната гарантира свободата на изразяване на мнение. В мотивите се посочва, че Дьопфнер е бил в правото си да изрази публично своята гледна точка по конфликта.

По-рано Дьопфнер публикува в едно от изданията на "Axel Springer" отворено писмо, в което заяви подкрепата си за Бьомерман.

Припомняме, в свое стихотворение сатирикът обвини Ердоган в разпуснатост и гледане на детска порнография.

В края на март Бьомерман изрецитира творбата си в ефира на канала ZDF. Той поясни, че в Германия се спазват определени граници в сатирата и той е написал стихотворението си като пример за нарушаване на тези граници.   

Повод за стихотворението стана острата реакция на Анкара във връзка с клип, показан в предаване на друг телевизионен канал. В него Ердоган беше подложен на критика заради преследванията срещу журналисти.