Съдът в Бостън отказа да пусне под гаранция от 2.5 милиона долара свързания с Кремъл бизнесмен Владислав Клюшин, съобщи "Свободна Европа". Клюшин разработи за руската администрация система за медиамониторинг, сочен е като лице с достъп до секретна информация, включително за руската намеса в американските избори.

Съдията прие аргумента на обвинението, че руснакът може да избяга, ако бъде освободен под гаранция.

В САЩ бизнесменът е обвинен в незаконно използване на вътрешнофирмена информация за сделки с акции - ако бъде признат за виновен, може да получи до 50 години затвор.

Екстрадиран в САЩ руски IT-експерт може да издаде тайни на ГРУ

Екстрадиран в САЩ руски IT-експерт може да издаде тайни на ГРУ

Включително за атаката срещу Демократическата партия…

41-годишният Клюшин се яви на съдебното заседание чрез видеоконферентна връзка. Той не се призна за виновен по нито една от точките на обвинението. Защитата му предложи руснакът да живее в престижен район на Бостън за негова сметка, с електронно наблюдение. Към съда са се обърнали с писма съпругата му и негови приятели, които са се застъпили за него, според информация на Associated Press. Съдът игнорира писмата им, тъй като те са били твърде еднакви, а не е имало възможност съдията да се свърже с авторите им.

Клюшин беше екстрадиран в САЩ от Швейцария през декември. След като беше арестуван от швейцарските власти, бизнесменът се опита да си осигури освобождаване под гаранция в размер на около 1.5 милиона долара, но швейцарският федерален съд отказа да го пусне с аргумента, че това е незначителна сума за руснака.

Швейцария потвърди екстрадицията в САЩ на руски бизнесмен, близък до Кремъл

Швейцария потвърди екстрадицията в САЩ на руски бизнесмен, близък до Кремъл

Обвинен за незаконни сделки...

Прокуратурата в Бостън смята, че Клюшин е част от схема за незаконни сделки с акции, във връзка с която е извършил хакерски атаки срещу фирми. Благодарение на тази схема той е спечелил 82 милиона долара, по данни на следствието.

Наред с Клюшин задочно са обвинени още четирима руснаци. Един от тях е бивш офицер от ГРУ и служител на компанията на обвиняемия - той е заподозрян в намеса в американските избори.