Конституционният съд на Германия постанови, че вътрешният министър Хорст Зеехофер е нарушил правилата за неутралност, когато министерството му е публикувало на страницата си коментари, в които обвинява крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" в подривна дейност, информира "Ройтерс".

Символичното решение е победа за партията, която е обхваната от вътрешни борби за власт, откакто разузнаването обяви през март радикално крило за екстремистка организация, което заплашва демокрацията.

Зеехофер заяви в интервю за ДПА през 2018 г., че въпреки изявленията на лидерите, че са демократична партия, "Алтернатива за Германия" "се съпротивлява на тази държава" и словесните атаки срещу представители на правителството граничат с "подривна дейност".

Крайнодясната партия внесе съдебна жалба срещу Зеехофер, след като силовото ведомство публикува интервюто на официалната страница.

Съдът поясни, че коментарите на Зеехофер не нарушават законите, но публикуваното интервю на страницата на Министерството на вътрешните работи поставя "Алтернатива за Германия" в неизгодна позиция спрямо други партии и нарушава задълженията за неутралност.

Интервюто е свалено от страницата на министерството.

Зеехофер направи коментарите за партията след най-големите безредици на крайнодесни от десетилетия, които избухнаха в източния град Кемниц през август 2018 г. във връзка с новина за фатално намушване на германец от двама бежанци. Членове на "Алтернатива за Германия" взеха участие в демонстрацията за осъждане на убийството.