Хиляди поляци, включително съдии и адвокати от много страни членки на ЕС, участваха в протестна демонстрация в полската столица Варшава в събота вечерта срещу опитите на правителството да ограничи правомощията на съдебната власт, информира "Ройтерс".

Испания следва Полша в заплахите си да напусне ЕС

Испания следва Полша в заплахите си да напусне ЕС

"Без повече унижение", заради решение на европейския съд за каталунеца Жункерас

През декември 2019 г. долната камара на полския парламент одобри проектозакон, който позволява налагане на дисциплинарни наказания на съдии, които подлагат под съмнение реформите на управляващите.

Европейската комисия предупреди, че планираното законодателство ще навреди на върховенството на закона. През 2017 г. Европейският парламент за първи път задейства член 7 от Договора за ЕС срещу Полша заради постоянно погазване на демократичните правила.

ЕС: Полша да не прилага съдебна реформа без консултация с Венецианската комисия

ЕС: Полша да не прилага съдебна реформа без консултация с Венецианската комисия

"Следим внимателно ситуацията със сериозни очаквания"

Промените бяха изготвени след като съдии подставиха под съмнение независимостта на лица, номинирани от комисия, сформирана от управляващата партия "Право и справедливост" след победата на националистите на парламентарните избори през 2015 г.

От партията обясниха, че новият закон е необходим за по-ефективна съдебна система. Но критици се оплакват, че промените ограничават независимостта на съдиите и ги притискат да решават в полза на правителствени политики. През декември Върховният съд на Полша обяви, че Варшава може да напусне ЕС заради спора.

Управляващите в Полша склонни да се откажат от спорния закон за съдебната система

Управляващите в Полша склонни да се откажат от спорния закон за съдебната система

След протести и разгорещени дебати

Демонстрацията във Варшава в събота се ръководеше от група съдии с роби. Те носиха лозунги като "Право на независимост" и "Право на Европа".

Съдии от 22 европейски страни, включително Германия, Франция и Испания, участваха в протеста.

Маршът започна пред сградата на Върховния съд, премина покрай президентството и свърши пред сградата на парламента, символизирайки принципите на разделението на властите, което според организаторите сега е под заплаха.

Преди демонстрацията говорител на правителството коментира, че съдиите не трябва да се месят в политиката.

Полша може да напусне ЕС, предупреждава Върховният съд на страната

Полша може да напусне ЕС, предупреждава Върховният съд на страната

Полша е основен бенефициент на средства от ЕС за земеделие и инфраструктура

Горната камара на парламента, където опозицията има малко мнозинство, може да отхвърли проектозакона, но контролираната от управляващите долна камара все още има власт да блокира промените.