Германската провинция Саксония ще въведе строго блокиране от 14 декември, заявиха държавните власти във вторник. Планира се блокирането да продължи до 10 януари, съобщават медиите в Германия.

Според новите правила основни бизнеси, като хранителни магазини, аптеки, пощенски станции и фризьори, ще имат право да останат отворени, докато училищата, детските градини, търговските центрове и всички несъществени магазини ще бъдат затворени.

В Дрезден премиерът на Саксония Мишел Кречмер обяви затягане на ограниченията за контакти и други правила във федералната провинция. Съобщението не е изненадващо, тъй като броят на инфекциите скочи рязко през последните дни. Саксония се превърна в "гореща точка" на коронавирус в Германия.

Кречмер и неговият министър на търговията Мартин Дюлиг заявиха, че ограниченията за контакт в Саксония ще бъдат променени и ще има облекчения за Коледа. От 23 декември по обяд до 27 декември по обяд могат да се съберат до десет души. Преди и след това лимитът е пет души.

Задължителни маски в обществени зони

Бавария налага по-строга блокада от сряда до 5 януари

Бавария налага по-строга блокада от сряда до 5 януари

Хората ще могат да напускат домовете си само с основателна причина

Германският канцлер Ангела Меркел и регионалните ръководители се договориха да затегнат мерките за цялата страна в края на ноември. Мерките бяха въведени на 2 декември 2020 г. Оттогава до пет души от две домакинства могат да се съберат. За Коледа и Нова година ограниченията бяха облекчени. Берлин и Бавария вече въведоха още по-строги ограничения. Саксония, държавата с най-голям брой в момента, изглежда е следващата.

Кречмер също обяви, че маските ще бъдат задължителни във всички обществени зони, с изключение на горите. Хотелите в Саксония ще бъдат отворени за лица, които посещават семействата си. Но на този етап туристите нямат право да отсядат в хотели в Германия.

От началото на пандемията Саксония е имала общо над 71 000 коронавирусни инфекции. Броят на свързаните смъртни случаи в региона са над 1300. Почти 2500 пациенти с корона в Саксония се лекуват в болници, 458 от тях в отделения за интензивно лечение. През последните месеци Кречмер бе един от онези, които отхвърляха по-строгите правила. Сега, когато регионът му е в това лошо положение, той обяви по-строги ограничения.

Германия отчете 14 054 новопотвърдени случая през последните 24 часа във вторник, като общият брой от началото на огнището достигна почти 1,2 милиона. Броят на смъртните случаи от COVID в страната се е увеличил с 423 до 19 342.

Меркел: COVID мерките в Германия не са достатъчни

Меркел: COVID мерките в Германия не са достатъчни

Ще се налагат нови преди Коледа