Искам да решим проблема с Франция. Нямаме намерение да поддържаме конфликта, не е в наш интерес да го правим. Ще се радвам да обсъдя въпроса с френския президент Еманюел Макрон. 

Това заяви италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини в изявление, разпространено чрез медиите.

Той обаче настоява властите в Париж да спазват редица правила, за да не страдат двустранните отношения. 

Салвини настоява Франция да не връща мигранти в Италия, както и граничната полиция да не извършва толкова дълги проверки и спира движението.

Също така се настоява за предаването на 15 леви екстремисти, които в момента се намират във Франция. 

Припомняме, че се стигна до "безпрецедентно" напрежение между Франция и Италия. 

„Безпрецедентно” напрежение между Франция и Италия, Париж изтегли посланика
Обновена

„Безпрецедентно” напрежение между Франция и Италия, Париж изтегли посланика

Посланикът е извикан за консултации

Министерството на външните работи на Франция съобщи, че е извикало посланика си Кристиан Масе в Рим за консултации след серията "провокации" на лидерите на италианското популистко правителство. 

По-рано тази седмица вицепремиерът на Италия и лидер на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо се срещна с един от лидерите на "жълтите жилетки" Кристоф Шалансон край Париж.

Париж призова Италия да не се поддава на "провокации".

Отношенията между Франция и Италия се обтегнаха от юни 2018 г., когато италианското популистко правителство пое управлението. Двете държави имат сериозни разногласия за имиграцията и френската роля във военната интервенция в Либия през 2011 година. 

Самият Салвини заяви през януари, че се надява френският народ да не избере партията на президента Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент по-късно тази година.