Крайнодесният италиански лидер Матео Салвини поиска предсрочни избори, информира АФП.

Неговата антиимигрантска партия "Лига" е най-популярната в Италия, но от миналата година Салвини е в опозиция, след като напусна коалицията с Движение "Пет звезди" в опит да управлява сам.

В италианския Сенат са против привличането на Матео Салвини под съдебна отговорност

В италианския Сенат са против привличането на Матео Салвини под съдебна отговорност

Поводът - недопускане кораб с мигранти

Тази есен италианците ще гласуват на регионални избори и на референдум за намаляване на броя на депутатите. Все още не са уточнени датите.

"Нека поискаме от народа да гласува и за правителство, което ще трае пет години и ще има ясни идеи", поиска Салвини в интервю за "Стампа".

Салвини: Амнистията на 600 000 мигранти е предателство към италианците

Салвини: Амнистията на 600 000 мигранти е предателство към италианците

Болниците пренебрегват възрастни пациенти, липсват сезонни работници

Коалицията на премиера Джузепе Конте, която е предимно от лявоцентристката Демократическа партия и Движение "Пет звезди", е с мандат до 2023 г., макар че в Италия често се провеждат предсрочни избори.

"Правителството...трябва да си ходи", призова Салвини и добави, че вътрешните борби в коалицията парализират управлението.

Салвини, чиято популярност скочи заради антимигрантската му риторика, губи подкрепа на социологическите проучвания, откакто Италия беше ударена от епидемията от коронавирус в началото на кризата и имиграцията отиде на заден план. "Лига" получаваше подкрепата на 35% от избирателите през миналото лято, а сега партията е поддържана от около 25 на сто. Демократическата партия е втора с 20%.