Италианският премиер Джузепе Конте бе обвинен, че поставя интересите на мигрантите пред тези на италианците, след като в сряда предостави амнистия на приблизително 600 000 от нелегалните мигранти на страната на фона на коронавирусната криза, която удари тежко страната, съобщиха световните информационни агенции.

Решението за легализиране на мигрантите в Италия последва седмици на несъгласие между управляващата коалиция на страната, но законопроектът беше приет.

Опозиционният лидер Матео Салвини определи решението като предателство към всички италианци, пострадали по време на кризата.

Амнистията беше включена в пакет от стимули за близо 60 милиарда евро, одобрен от италианския парламент и ще позволи на мигрантите да останат в страната законно в продължение на шест месеца, с възможност за подновяване на разрешенията им на всеки шест месеца след това.

Салвини също  така заяви, че законопроектът не осигурява почти никакви пари за училищата или семействата.

"Рано или късно италианците ще  гласуват за  бъдеще, различно от сегашното, а ние се подготвяме", каза той.

Салвини обвини жени мигрантки в нецивилизован живот

Салвини обвини жени мигрантки в нецивилизован живот

Абортират масово в Италия, за да им е безплатно

Други националистически и популистки партии също изразиха възражението си срещу решението на правителството.

Масовата амнистия за мигрантите в Италия идва, когато страната е изправена пред бедствието коронавирус и икономическа разруха.

С легализацията тези мигранти вече ще имат лесен достъп и до силно натоварената система на здравеопазване в Италия, което поражда опасения, че италианците ще трябва да поемат сметката за своето здравеопазване, тъй като страната се справя с катастрофална икономическа криза.

Снимка 479480

Източник: EPA/БГНЕС

Около 31 700 италианци вече са починали от коронавирус.  В страната са регистрирани 992 новозаразени през изминалото денонощие, с което общият брой на заразените вече е 223 096 души.

Италианските болници вече бяха критикувани, че дават на възрастните хора по-нисък приоритет, отколкото на по-младите пациенти.

Също така заради ограниченията в пътуване липсват сезонни работници в страната.

Това може да насърчи повече миграция към Италия, притеснение, изразено от Салвини в хода на гласуването за амнистията.

"Правителството обяви амнистия за нелегални мигранти в момент, когато броят на пристигащите се увеличи с 350 процента. 136 души направиха суша на Лампедуза само тази вечер. Италия като мигрантски лагер? Не, благодаря", написа Салвини в Twitter.

Пак сериозен ръст на починалите от COVID-19 в Италия

Пак сериозен ръст на починалите от COVID-19 в Италия

Общият брой на починалите вече е 31 368 души

Промигрантските групи очаквано приветстваха решението на властите.