Италианският опозиционен лидер Матео Салвини предизвика скандал в понеделник след изказвания за жените мигранти, които правят аборти.

Коментарите на бившия министър на вътрешните работи и ръководител на крайнодясната лига, че някои жени използват спешни кабинети като здравни банкомати, бяха направени по време на политически митинг в Рим в неделя.

"Медицинските сестри в Спешното отделение в Милано ме уведомяват, че има жени, които са се явили за седми път за аборт", каза Салвини пред привърженици.

Според него това е пример за нецивилизован живот.

Генералният секретар на съюза на италианските лекари Пина Онотри заяви за АФП, че би било невъзможно една жена да направи аборт в спешно отделение, освен ако не се касае за спонтанен аборт.

Абортът е легален в Италия от 1978 г. Законът позволява на жените да прекратят бременността си в рамките на първите три месеца, като в някои случаи е възможно извършването на аборти в по-късен етап.

Сенатът на Италия отне имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Сенатът на Италия отне имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Ако Салвини бъде осъден, той може да влезе в затвора за 15 г.

Жените трябва да поискат процедурата, след което да изчакат 7 дни.

Шефът на Демократическата партия на Италия Никола Цингарети каза, че коментарите на Салвини показват, че той все повече се отчайва преди регионалните избори тази пролет, където се надява да спечели ключови региони на Италия за Лигата. За щастие, италианските служби за спешна помощ не слушат неговите провокации. Долу ръцете от жените!, каза той.

Говорителят на движението "Пет звезди", което понастоящем споделя властта, заяви, че жените са последните мишени на Салвини.

"След мигранти, цигани и гейове, Матео Салвини вече  се нахвърля и на жени, които избират да направят аборт", заяви Джузепе Буомпан в Twitter.

Припомняме, че Сенатът на Италия гласува за позволяване на прокуратурата да изправи крайнодесния лидер Матео Салвини пред съда по обвинение в задържане на мигранти.

Салвини, който преди беше вътрешен министър на Италия, е обвинен в незаконно задържане на хора на лодка край Сицилия в продължение на дни миналата година.

Салвини многократно обяви, че иска да се изправи пред съда. Преди вота в горната камара той заяви, че иска да се "обърне към света", че имиграционните му политики са "спасили живота на десетки хиляди".

"Тези, които гласуват днес да ме изпратят на съд...ще бъдат победени от историята", предупреди Салвини.