Специалната комисия на италианския сенат Джунта се обяви срещу възможността за съдебно обвинение на бившия вътрешен министър на Италия, сенатор Матео Салвини, който оглавява влиятелната политическа партия "Лига", съобщи телевизия RaiNews24.

Решението бе одобрено от 13 от членовете на комисията, против бяха седем сенатора.

Съдебно-следствените органи на Сицилия поискаха да обвинят бившия вътрешен министър за умишлено ограничаване свободата на група лица и злоупотреба с власт във връзка с делото за мигранти, спасени от кораб на испанската неправителствена организация Proactiva Open Arms.

Сенатът на Италия отне имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Сенатът на Италия отне имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Ако Салвини бъде осъден, той може да влезе в затвора за 15 г.

През август 2019 г. корабът Open Arms, на чийто борд имаше около 160 мигранти, претърпели бедствие в Средиземно море, беше до бреговете на италианския остров Лампедуза. Салвини, който тогава заемаше поста на вицепремиер и вътрешен министър категорично отказа да разреши влизането на кораба в италианското пристанище и слизане на намиращите се на борда му хора.

Също през август 2018 г. аналогична ситуация възникна около кораб на бреговата охрана на Италия Diciotti със 177 спасени мигранти на борда. Салвини поиска разрешението на въпроса да бъде на европейско ниво. Мигрантите престояха на борда почти три седмици, след това все пак отидоха на брега и бяха разпределени между различните страни на ЕС.

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Конте и Салвини се срещнаха с президента Матарела…

Покрай тези истории възникна бурна обществена дискусия на Апенините. Салвини нееднократно обяви своята позиция за това, че действа в национален интерес като се стреми да спре нелегалната миграция в Италия.

През февруари 2019 г. специалната комисия гласува срещу привличането на Салвини към следствието и съдебна процедура по "дело Diciotti".