Американският сенатор и фаворит на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс в сряда призова за отмяна на санкциите на САЩ срещу Иран заради високия брой на смъртните случаи в Ислямска република от новия коронавирус, предадоха израелски медии.

"Иран е изправен пред катастрофални последици от пандемията на коронавирус. Санкциите на САЩ не трябва да допринасят за тази хуманитарна катастрофа ", написа Сандърс в Twitter. Като грижовна нация трябва да премахнем всички санкции, които рушат способността на Иран да се справи с тази криза, включително финансовите санкции", добави той.

Иран е силно засегнат от новия коронавирус, COVID-19 с повече от 1000 смъртни случая.

Заболяването е убило най-малко 12 ирански политици и служители, както седнали, така и бивши, и са заразили още 13, които или са били под карантина, или се лекуват.

Иран с "рекорд": 147 починали за 24 часа, заразените с коронавируса - 17 361 души

Иран с "рекорд": 147 починали за 24 часа, заразените с коронавируса - 17 361 души

С това общият брой на починалите става 1 135 души

Смъртните случаи в Иран от коронавируса включват член на съвета, съветващ аятола, бивш посланик, новоизбран член на парламента, съветник на иранския министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф и преизбран член на парламента.

Миналата седмица бе съобщено, че старшият вицепрезидент на Иран Ешак Джахангири и двама други членове на кабинета са договорили новия коронавирус.

Съобщава се, че съветник на върховния лидер на аятола Али Хаменей, Али Акбар Велаяти, е бил заразен с вируса.

В понеделник от вируса почина аятоллах Хашем Батхаи Голпаегани, член на Асамблеята на експертите, която назначава и наблюдава Хаменей.

Иран предупреди гражданите си да спрат да пътуват, за да не умрат милиони

Иран предупреди гражданите си да спрат да пътуват, за да не умрат милиони

Много хора в Иран игнорират здравните указания

След напускането на ядрената сделка за 2015 г. между Иран и световните сили, САЩ непрекъснато възстановяват санкциите срещу Иран.

Иранските лидери заявиха, че американските санкции силно затрудняват способността на Ислямската република да се бори с коронавируса.

Президентът на Иран Хасан Рохани миналата седмица писа до редица световни лидери и ги помоли да спрат да спазват американските санкции, за да могат в Иран да се бори срещу разпространението на COVID-19.