Иран отправи най-тежкото си предупреждение за коронавирусa, опустошил страната, предполагайки, че "милиони" могат да умрат в Ислямска република, ако обществеността продължи да пътува и игнорира здравни указания, съобщава АП. 

Журналист от държавната телевизия, който е и лекар, отправи предупреждението само часове след като шиити хардлайнери щурмуваха дворовете на две големи светилища, които току-що бяха затворени заради страховете от вируса. Междувременно върховният лидер на Иран издаде религиозно решение, забраняващо "ненужните" пътувания в страната.

Журналистът на иранската държавна телевизия д-р Афруз Еслами цитира проучване на престижния Технически университет Шариф, което предлага три сценария.

Още 135 жертви на новия коронавирус в Иран за денонощие

Още 135 жертви на новия коронавирус в Иран за денонощие

Общо заразените за последните 24 часа са 1 178 души

Ако хората започнат да си сътрудничат сега, Иран ще има 120 000 инфекции и 12 000 смъртни случая, преди избухването да приключи. Ако има средно сътрудничество, ще има 300 000 случая и 110 000 смъртни случая.

Но ако хората не успеят да следват каквито и да е указания, това може да срине вече обтегнатата медицинска система на Иран, каза Еслами. Ако "медицинските заведения не са достатъчни, ще има 4 милиона случая и 3,5 милиона души ще умрат".

Еслами не уточни какви показатели използва проучването, но дори докладът по строго контролираната държавна телевизия на Иран представлява голяма промяна за страна, чиито служители от дни отричат тежестта на кризата.

Подчертавайки спешността на ситуацията е и фатвата, издадена от върховния лидер аятолах Али Хаменей, която забранява "ненужното" пътуване, когато обществеността игнорира многократни предупреждения и молби от страна на силите за сигурност. Такъв указ е рядък ход на Хаменей, който има крайната дума по всички държавни въпроси.

Шиити хардлайнери щурмуваха ирански светилища, затворени заради коронавируса

Шиити хардлайнери щурмуваха ирански светилища, затворени заради коронавируса

Израел превръща хотели в места за заразени и изплозва технология за следене за да спре заразата