Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс печели първичните избори в американския щат Ню Хемпшър.

Бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана Пийт Бутиджидж е на второ място, а сенаторът от Минесота Ейми Клоубучър е трета.

Снимка 466293

Източник: EPA/БГНЕС

Нито бившият вицепрезидент Джо Байдън, нито сенатор Елизабет Уорън засега могат да се борят за първите три позиции.

При 90 процента от обработените бюлетини, Сандърс взима 26% от гласовете; Бутиджидж - 24,3%; Ейми Клоубашър - 19,09%; Уорън - 12,1%; и Байдън - 7,9 процента.

Снимка 466292

Източник: EPA/БГНЕС

Това са все още неокончателни резултати.

"Тази победа тук е началото на края за (президента републиканец) Доналд Тръмп", настоя Сандърс пред свои привърженици в Ню Хемпшър.

"Бърни ще победи Тръмп", скандираха в отговор поддръжниците на 78-годишния сенатор.

Очаква се двама от кандидатите да обявят прекратяване на участието си. Това са Андрю Янг и Майкъл Бенет. Приината за решението им са слабите резултати дотук.

Припомняме, че в различните щати се провеждат първични избори за кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, който вероятно ще се изправи срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември 2020 година.

Това са първите предварителни избори, така наречените "праймъриз", за избиране на кандидати за президент на САЩ от Демократическата партия.

Стотици хиляди демократи гласуват на първичните избори в Ню Хемпшър

Стотици хиляди демократи гласуват на първичните избори в Ню Хемпшър

Това са първите предварителни избори, така наречените "праймъриз"

Само преди седмица демократите гласуваха в Айова на така наречените "кокъси" (caucuses - партийните събрания на активисти по щати), които завършиха в хаос и с обявяване на победителя с голямо закъснение.

След повече от година на водене на предизборна кампания, стотици събития и милиони долари похарчени, последните социологически проучвания показват, че сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс води пред останалите кандидати от Демократическата партия. Втори близо до него е Пийт Бутиджидж.

Президентът Доналд Тръмп коментира в "Туитър" хода на вота, като подчерта доброто представяне на Бутиджидж.

След силно представяне на телевизионен дебат в петък, две социологически проучвания разкриха, че сенаторът от Минесота Ейми Клоубъчар е трета.

На 22 февруари ще се гласува в Невада, а на 29 февруари в Южна Каролина.