Стотици хиляди демократи се очаква да гласуват на първичните избори в американския щат Ню Хемпшър за кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, който вероятно ще се изправи срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември 2020 г., пише "Гардиън".

Това са първите предварителни избори, така наречените "праймъриз", за избиране на кандидати за президент на САЩ от Демократическата партия.

Бутиджидж изпреварва Сандърс на първичния вот в Айова

Бутиджидж изпреварва Сандърс на първичния вот в Айова

Байдън е четвърти...

Само преди седмица демократите гласуваха в Айова на така наречените "кокъси" (caucuses - партийните събрания на активисти по щати), които завършиха в хаос и с обявяване на победителя с голямо закъснение.

След повече от година на водене на предизборна кампания, стотици събития и милиони долари похарчени, последните социологически проучвания показват, че сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс води пред останалите кандидати от Демократическата партия. Втори близо до него е Пийт Бутиджидж.

След силно представяне на телевизионен дебат в петък, две социологически проучвания разкриха, че сенаторът от Минесота Ейми Клоубъчар е трета.

Хаосът с резултатите в Айова бил заради проблем с кода на приложение

Хаосът с резултатите в Айова бил заради проблем с кода на приложение

Председателят на Демократическата партия в Айова Трой Прайс обясни, че системите са подсигурени и не е имало хакерска атака

Повече от 12 кандидати ще участват на първичните избори на демократите. Избирателната активност се очаква да бъде малко по-висока в сравнение с 2016 г. Прогнозите са 292 000 демократи да гласуват на първичните избори в сравнение с 287 000 преди 4 г.

Също така се очаква около 128 000 републиканци да гласуват на първичните избори на Републиканската партия днес, което би означавало спад от 2016 г. Тръмп се очаква да получи номинацията на щата без проблем.

Повечето секции ще затворят в 19,00 часа местно време (около 02,00 часа полунощ българско време), а други ще работят до 20,00 часа. След това се очакват първите резултати.

Бърни Сандърс обяви победа на изборите в Айова

Бърни Сандърс обяви победа на изборите в Айова

"Тази вечер бележи началото на края на Доналд Тръмп"

От дни стратези от Демократическата партия гледат на Сандърс като фаворит в Ню Хемпшър. Той победи Хилари Клинтън през 2016 г. Но не е ясно как ще се представят останалите кандидати. Последните проучвания показват, че бившият вицепрезидент Джо Байдън, който отдавна е разглеждан като един от фаворитите, изостава от другите кандидати.

Ерик Голдман, стратег от Демократическата партия, коментира, че истинският тест е през следващите седмици. На 22 февруари ще се гласува в Невада, а на 29 февруари в Южна Каролина.

Хаос след изборите на Демократическата партия в Айова, бавят резултатите

Хаос след изборите на Демократическата партия в Айова, бавят резултатите

Причината са "несъответствия", открити при обработката на резултатите

Изборите в Ню Хемпшър също се разглеждат като ключови за сенатор Елизабет Уорън.