Санкциите на ЕС срещу Русия са безсмислени. Това заяви фаворитът за президент на Франция Франсоа Фийон по време на визита в Берлин, съобщава Ройтерс.

Той предупреди, че има риск Русия и САЩ да укрепят връзките и ЕС да остане изолиран.

Според него необходим ще е жест от Русия преди да бъдат отменени санкциите, допълвайки, че Украйна също не прави това, което е необходимо, за да запази мира.

"Убеден съм, че икономическите санкции са напълно неефективни", изтъкна той пред журналисти след среща с Меркел в Берлин.

"Трябва да намерим друг начин за разговори", продължи Фийон.

"Не искам Тръмп да разговаря с Русия за наша сметка. Би било във вреда на Европа, ако Тръмп действа през главите ни, което не е немислимо", смята той.

Кандидатът на френските консерватори за президент на страната посочи, цитиран от RT, че Европа трябва да бъде по-малко зависима от САЩ в областта на отбраната и икономиката и да търси по-силни връзки с Русия, която e "обширна" страна, важна за бъдещето на континента.

"Отношенията с Русия са стратегически въпрос за бъдещето на Европа. Ние направихме грешки в миналото с тласкането на Русия към погрешни действия", каза той в интервю за Le Monde и Frankfurter Allgemeine Zeitung в неделя.

По думите му Русия е държава без демократична традиция, но с ядрен арсенал.