Съоснователят на Twitter Джак Дорси се очаква да се оттегли като главен изпълнителен директор на компанията, според съобщения в медиите, съобщава БиБиСи.

Дорси основа Twitter през 2006 г. и е бил главен изпълнителен директор както на Twitter, така и на компанията за разплащане Square.

Той бе под натиск от някои инвеститори да се оттегли миналата година в полза на главен изпълнителен директор с един фокус.

Цената на акциите на Twitter леко скочи, след като се появиха слухове за неговото напускане. В резултат на това търговията с акции на фондовата борса беше временно спряна.

Новината за напускането на Дорси бе съобщена за първи път от CNBC в понеделник, позовавайки се на анонимни източници, запознати с въпроса. Информационната агенция "Ройтерс" отделно съобщи същото.

45-годишният е съосновател на компанията с Биз Стоун, Евън Уилямс и Ноа Глас през 2006 г. Дорси обаче стана лице на компанията, след като изпрати най-ранните туитове за услугата и поради дългия си мандат като главен изпълнителен директор.

Той напусна ролята на шеф на Twitter през 2008 г. и основа приложението за дигитални плащания Square, което също се превърна в многомилиардна компания.

Въпреки това той бе върнат начело на Twitter през 2015 г., след като тогавашният главен изпълнителен директор Дик Костоло се оттегли.

Той се появи в телевизионни запитвания пред американски политици, за да бъде разпитан за неговата платформа и потенциалната й роля в разпространението на дезинформация.

Призивите за напускането му дойдоха през 2020 г. от ръководството на Elliott, инвестиционна фирма, която притежава значителна част от акциите на Twitter. Съобщава се, че фирмата смята, че главен изпълнителен директор на пълен работен ден и само една компания, която да управлява, би била по-добра за състоянието на Twitter.

Но двете страни постигнаха споразумение по-късно миналата година, според което Дорси остава на поста си.

Зукърбърг и Дорси ще свидетелстват пред парламента на САЩ

Зукърбърг и Дорси ще свидетелстват пред парламента на САЩ

Как Twitter и Facebook се борят с екстремисти заради Капитолия и коронавируса