Главните изпълнителни директори на Facebook и Twitter, Марк Зукърбърг и Джак Дорси, могат да се явят пред Комитета по енергетика и търговия на Камарата на представителите на СЩ през март, съобщи Politico. 

Въпреки че фокусът на изслушването остава неизвестен се отбелязва, че двамата могат да бъдат разпитвани от депутатите за ролята на Facebook и Twitter в щурма на сградата на Капитолия на 6 януари, като се има предвид, че председателят на Комитета по енергетика и търговия Франк Палоун, преди това обяви планове за разследване на компаниите по въпроса.

"Twitter и Facebook предоставиха на Тръмп платформа за разпространение на дезинформация, която в крайна сметка доведе до подбуждане на тълпата, нападнала Капитолия. Моят комитет ще проучи как тези платформи се справят с дезинформацията и екстремизма", коментира по-рано Палоун.

Разследват се разпространението на дезинформация и съдържание за коронавируса и бунтът в Капитолия.

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

"Не празнувам и не се гордея с това"

Комитетът, който има широка юрисдикция по редица технологични и здравни проблеми, е разгледал отделно усилията на компаниите за социални медии за борба с дезинформацията на Covid-19, по-специално съдържанието срещу ваксините.

Съставът за изслушването също може да се променя. Компаниите са обсъждали, че шефът на правния сектор на Twitter Виджая Гаде и изпълнителният директор на YouTube Сюзън Войчики ще свидетелстват заедно със Зукърбърг, като Гаде може да се появи вместо Дорси, според трето лице, запознато с разговорите.

Ако изпълнителните директори се появят, това ще е трети път за по-малко от шест месеца, когато Дорси и Зукърбърг дават показания пред Конгреса.

Законодателите се занимават с технологичните компании по въпроси, вариращи от потенциални антитръст нарушения до начина, по който компаниите в социалните медии се справят със заблуждаващо съдържание.

Маас и фон дер Лайен критикуват онлайн платформите и ще се борят за демокрацията

Маас и фон дер Лайен критикуват онлайн платформите и ще се борят за демокрацията

ЕС и САЩ ще налагат заедно световни "демократични граници на необузданата политическа власт на интернет гигантите"

Говорителите на Google и неговото дъщерно дружество YouTube, Twitter и Комитета по енергетика и търговия отговориха на исканията за коментар, Facebook отказа коментар.

Зукърбърг и Дорси се появиха заедно с главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичаи пред Търговския комитет на Сената през октомври, за да свидетелстват за онлайн щит известен като Раздел 230, който депутатите обвиняват за многобройни твърдения за "лошо поведение" от страна на технологичната индустрия.

През септември комисията по правосъдие на Сената отново призова Зукърбърг и Дорси по обвинения на републиканците, че компаниите цензурират консервативното съдържание.

По-рано Зукърбърг и Пичаи се появиха заедно с главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук за изслушване на подкомитет през юли, във връзка с оплаквания, че бизнес практики на техните компании са задушили конкурентите и са нанесли вреда на потребителите.

Facebook и Instagram блокират антиваксъри и публикации против ваксини

Facebook и Instagram блокират антиваксъри и публикации против ваксини

Всеки пост на антиваксър може да бъде докладван за фалшива информация свързана със здраве