Съпругата на пострадалия кремълски критик Алексей Навални се обърна с апел към президента Владимир Путин в петък, за да позволи на опозиционния политик да бъде откаран в Германия за спешна медицинска помощ от болница в Сибир, съобщава "Ройтерс".

Навални, враг на Путин и борец срещу корупцията, е в тежко състояние, след като пи чай в четвъртък сутринта, за който съюзниците му твърдят, че е бил с отрова. Състоянието му се е подобрило за една нощ, но животът му все още е в опасност и той не е достатъчно добре, за да бъде преместен от болницата, казаха лекарите, които го лекуват в Омск, Сибир.

Германски лекари долетяха в града с въздушна линейка, изпратена от Берлинската фондация "Кино за мир", с намерение да отлети с тях за Германия, ако е възможно.

Русия не дава Навални за лечение в Германия

Русия не дава Навални за лечение в Германия

Посегателство срещу живота му, отсече неговата говорителка

Александър Мураховски, главният лекар в болницата коментира, че Навален е диагностициран с метаболитно заболяване, което може да е причинено от ниска кръвна захар.

Той добави, че по дрехите и пръстите на 44-годишният мъж са открити следи от индустриални химични вещества и че лекарите не вярват, че Навални е отровен.

Съпругата на Навални Юлия и говорителят му Кира Ярмуш, които искат Навални да лети до Германия за лечение, критикуваха болницата, която обясни, че преместването му ще изложи живота му на риск, тъй като той все още е в кома и състоянието му е нестабилно.

Юлия Навални изпрати писмо до Кремъл, с което директно моли Путин да се намеси, заявиха привържениците на Навални. "Официално се обръщам към вас (Путин) с искане да разрешите транспортирането на ... Навални до ... Германия", се казва в писмото, публикувано в социалните медии.

В организма на Навални откриха вещество, застрашаващо и хората около него

В организма на Навални откриха вещество, застрашаващо и хората около него

Всички около опозиционера трябвало да използват защитни облекла

Говорейки преди изпращането на писмото, Кремъл обясни в петък, че лекарите трябва да решат дали Навални е годен да бъде преместен от болницата и че не е получено официално искане за помощ.

Мураховски каза пред репортери, че много правни въпроси ще трябва да бъдат решени, преди Навални да бъде предаден на европейски лекари.

Той каза, че най-добрите лекари са пристигнали от Москва за лечение на Навални, които не са по-лоши от своите европейски колеги. Резултатите от тестовете ще бъдат налични до два дни.

Шарл Мишел изрази притеснение за съдбата на Навални в разговор с Путин

Шарл Мишел изрази притеснение за съдбата на Навални в разговор с Путин

Уверява Путин, че ЕС не иска украински сценарий в Беларус, нито да променя геополитическия баланс