Червен или бял череп в кръг на черен фон е емблемата на прословутата руска паравоенна група от наемници Вагнер. От години тази частна армия се намесва в конфликти по целия свят, всявайки терор, а в Украйна се бие редом с редовната руска армия, пише "Дойче веле".

Скоро след началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., графити, възхваляващи групата, се появиха около сръбската столица Белград. Повдига се въпросът, набира ли групата Вагнер сръбски доброволци за войната в Украйна.

Видеоклипове, обикалящи социалните медии, потвърждават, че това е така. Тези видеоклипове показват сръбски бойци в руски части в Украйна. Говорейки на сръбски, повечето от тях разказват за обучението, което са получили и причините да се включат във войната.

Сръбските власти не са коментирали видеоклиповете, на които според критиците, не се обръща особено внимание с традиционно силното проруско отношение в Сърбия. Това се смята и за причината Сърбия, страна кандидат за членство в Европейския съюз, да не наложи санкции на Русия.

Служенето в чужди армии е незаконно за сърбите

Сръбските граждани участват активно в конфликта в Украйна след окупацията и анексирането на Крим през 2014 г., въпреки че на сърбите по закон е забранено да служат в чужди армии.

Според Министерството на отбраната и силите за сигурност в Белград информацията за сърбите, воюващи в Украйна, се записва внимателно. Но колко точно сръбски доброволци са били регистрирани от властите, никога не е било публично оповестено.

Сърби воюват в Украйна още преди инвазията през 2022 г.

Украинското посолство в Сърбия изчисли през 2019 г., че около 300 души от Сърбия се бият във войната, която вече бушуваше в Източна Украйна по това време - всички те на руска страна.

Сръбските сили за сигурност съобщиха, че над 30 души са били осъдени за участие във войната в Украйна. Това не попречи на крайнодесни организации да набират подкрепа за групата Вагнер в социалните медии.

Евгений Пригожин, основател на групата Вагнер, отрече да набира бойци в Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич публично осъди вече изтритата обява за набиране на персонал за Вагнер на уебсайтовете на сръбската служба на руската държавна медийна компания Russia Today.

Опозиция срещу Вагнер в Сърбия

Графитите с емблемата на Вагнер в Белград оттогава бяха боядисани след протести на активисти от група, наричаща себе си "Руснаци, украинци, беларуси и сърби, обединени срещу войната". Тази група обединява граждани от Русия, Беларус и Украйна, избягали в Сърбия, за да не бъдат част от режима на руския президент Владимир Путин.

Сръбски антивоенни активисти също повдигнаха обвинения срещу няколко държавни служители, че не са предотвратили набирането на доброволци за войната в Украйна. Те също така се противопоставят на различни десни организации в Сърбия, които обвиняват, че укрепват имиджа на групата Вагнер в обществото, което според тях е опит да се мобилизират сръбски граждани за война в чужбина и следователно е незаконно.

Хърватия подкрепя Украйна 

Хърватия, един от съседите на Сърбия и член както на Европейския съюз, така и на НАТО, напълно подкрепя политиката на ЕС спрямо Русия. Както правителството в столицата Загреб, така и повечето хървати подкрепиха украински граждани, които избягаха в Хърватия след руската инвазия. Бежанците дори се радват на същия статут като хърватските граждани на пазара на труда.

Повечето от хърватските мъже и жени, които се бият в Украйна, са на страната на украинците. През първата половина на 2022 г. частни телевизионни канали излъчиха интервюта с няколко десетки души, които или са се присъединили към украинските въоръжени сили, или са били на път за Украйна, за да го направят. По неофициални оценки броят на хърватските граждани, воюващи в Украйна, е между 70 и 80.

Хърватски доброволци в Украйна от 2014 г.

Интервюта и други медийни доклади предполагат, че това са същите хора, които подкрепиха Украйна в началото на кризата през 2014 г. Въпреки това никога не е имало официална — и преди всичко точна — информация за броя на хърватските доброволци, които са пътували до Украйна.

Според руските медии повечето от бойците, пристигнали в Украйна от Хърватия от миналия февруари насам, са се присъединили към полка "Азов". Министерството на отбраната в Москва определя броя на около 200.

Крайна десница, бореща се за Украйна

Денис Селер, бившият лидер на фен групата на футболния клуб Динамо Загреб, който многократно се би за Украйна от 2014 г. насам, смята, че тази цифра е твърде висока.

Москва определи десния екстремист като "организатор на хърватски наемници" в Украйна. Говорейки пред хърватския всекидневник Vecernji list, самият Селер описа мотивацията си да се бие в Украйна по следния начин: "В Украйна се води битка за бялата европейска раса, нейната култура и история".

Хърватското правителство предупреждава гражданите да не участват във войната

Хърватските власти многократно са подчертавали, че включването във войната в Украйна е изключително рисковано начинание и че гражданите го правят на свой собствен риск. Това обяснява защо преговорите за освобождаването на Векослав Пребег, хърватски гражданин, воюващ за Украйна, който бе заловен от руснаците край Мариупол и съден от руски съд, бяха толкова дискретни. През септември той успя да се върне в Хърватия като част от споразумение за размяна на затворници.

Шепа хърватски граждани се включиха във войната на руска страна. Самоличността на само един от тях е известна на обществеността: Мирела Якупанец работи като санитар за руснаците. Някои източници я наричат ​​медицинска сестра, други - лекар. Нейните проруски изказвания се разпространяват главно от сайтове, които са известни с разпространението на фалшиви новини и пропаганда на Кремъл.

Въпреки цялата солидарност с Киев, украинските войници не са добре дошли в Хърватия. Парламентът в Загреб отхвърли предложението на правителството за обучение на украинци на хърватска територия като част от мисията на ЕС за военна помощ в подкрепа на Украйна. Проучванията на общественото мнение преди това показаха, че почти 60% от хърватите са против идеята.

За разлика от позицията на своето правителство, хърватският президент Зоран Миланович публично изрази теорията, че конфликтът е прокси война между Вашингтон и Москва - изявление, което му спечели похвала от руския външен министър Сергей Лавров.

Вагнер и сърбите - наети да изтезават и екзекутират

Вагнер и сърбите - наети да изтезават и екзекутират

Бруталните руски наемници имат дебели връзки в Западните Балкани, но Сърбия само говори, а не действа