Албания и Хърватия поискаха от НАТО да прегледа плановете си за мироопазващата мисия в Косово, тъй като според двете балкански държави националистката риторика от страна на сръбските политици заплашва да дестабилизира региона, съобщава Ройтерс.

Отношенията между Сърбия и бившата й провинция Косово се обтегнаха още повече, откакто Белград изпрати влак с надпис "Косово е Сърбия" до границата си. Косовската полиция обяви, че няма да допусне влака на територията си.

Косово пристъпва към създаване на армия

Косово пристъпва към създаване на армия

68 депутати подкрепиха резолюцията

Сръбският президент обвини властите в Прищина, че искат да започнат война, докато косовският му колега заяви, че Сърбия може да използва казуса с анексирания от Русия полуостров Крим, за да направи същото с Косово.

Мими Кодели и Дамир Кръстевич, военните министри респективно на Албания и Хърватия, изпратиха писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в което осъждат "националистката риторика на сръбски политици и действията на границата".

Скандалният сръбски влак не влезе в Косово

Скандалният сръбски влак не влезе в Косово

Беше спрян на границата...

Според тях действията на Белград "засягат суверенитета на Република Косово и дестабилизират сигурността на Западните Балкани".

Те настояват НАТО да ревизира плана си за миротвореческата мисия в Косово след последното развитие в региона.

Двамата министри обаче не уточняват до какво трябва да доведе ревизията на плана.

Мими Кодели и Дамир Кръстевич поясняват пред Столтенберг, че Албания и Хърватия ще подкрепят създаване на косовска армия.

Преди няколко дни косовският парламент прие резолюция с призив правителството да подготви планове за създаване на армия.

Но за да бъде създадена армия, Косово се нуждае от подкрепата на сръбското малцинство в парламента, което на този етап е против.