Сърбия ще продължи пътя си към членство в ЕС, но в същото време ще работи здраво за подобряване на отношенията си с традиционния съюзник в лицето на Русия.

Това заяви премиерът на сръбската държава Александър Вучич пред Ройтерс преди президентските избори в неделя.

Вотът ще тества популярността на Вучич, основен фаворит за поста, както и на неговата дясноцентристка Сръбска прогресивна партия, икономическите реформи и опитите на страната да се доближи до ЕС.

"Сърбия е на европейския път и това е нашета стратегическа цел. Искаме обществото ни да бъде като най-развитите западноевропейски държави", каза Вучич.

Но политикът подчерта, че ще работи здраво като президент за поддържане на добри отношения с православна Русия.

Властта в Сърбия е стриктно разделена между президента и премиера. Според конституцията президентът подписва законопроектите, които се превръщат в закон, командва армията, ръководи Съвета за национална сигурност и представлява страната в чужбина, но икономическата и външната политика са в ръцете на премиера.

Очаква се Сърбия да приключи преговорите за еврочленство през 2019 г.

Много сърби обаче са скептични относно присъединяването на страната към съюза заради бомбардировките на НАТО през 1999 година, които позволиха на бившата провинция Косово да се отдели.

"Трябва да покажем на обикновените хора какво правим заедно с ЕС. Трябва да покажем конкретни пътища и конкретни проекти", каза бившият националист.

Западът иска да интегрира Западните Балкани, за да стабилизира региона.

Русия е против интегрирането на региона, особено към НАТО.

Днес Вучич е на посещение в Москва за среща с руския президент Владимир Путин. Те ще обсъдят търговското и военно сътрудничество.

Миналата година Русия дари на Сърбия шест изтребителя МиГ-29. Вучич обяви, че планира да договори споразумение с Путин за закупуване на зенитно-ракетни комплекси.

"Ние също обсъждаме икономическо сътрудничество с Русия, бихме искали да привлечем повече инвеститори", каза премиерът и добави, че инвеститорите могат да спечелят от търговски споразумения със страните членки.

По думите му Сърбия също очаква икономическо сътрудничество с Китай. Той очаква китайска частна компания да започне полети от Пекин до Белград.