Лекар от екипа за реагиране при кризи на сръбското правителство потвърди първия случай на коронавирус варианта Омикрон в страната в четвъртък, съобщават N1 и "Екзит". 

Д-р Таня Йованович коментира, че Омикрон е потвърден при пациент, пристигнал в Сърбия от Ботсвана, при влизането в Сърбия жената е дала отрицателна проба.

"Ние наблюдаваме и контролираме ситуацията", допълва Йованович.

Албания е регистрирала първите си два случая на Омикрон, според експертната комисия, натоварена с управлението на пандемията.

В четвъртък комисията потвърди, че резултатите от тестовете от Германия показват, че вариантът е пристигнал в Албания, въпреки че Делта продължава да доминира.

Действащите мерки ще останат същите, с изключение на това, че полицейският час ще бъде премахнат за новогодишната нощ, за да се позволи на гражданите да празнуват публично.

Ръководителят на комисията призова гражданите да се ваксинират, тъй като приемът на ваксинации в Албания се забави от септември. Бустерите вече са достъпни за всички над 18 години, стига да са получили последната си доза шест месеца преди назначаването на бустер.

Ръководителят на комисията Мира Ракаколи посочи, че антипандемичните мерки не се спазват. Маските не се носят на закрито, въпреки че са задължителни, а събитията както на закрито, така и на открито редовно надвишават законово задължителните ограничения.

Аргирова предупреди премиера, че България може да стане Covid гето

Аргирова предупреди премиера, че България може да стане Covid гето

Разговорът между двамата се излъчи на живо