Китайската национална група Biotec (CNBG) и Sinovac Biotech Ltd заявиха, че още четири държави са се съгласили да проведат клинични тестове на късен етап на кандидатите си за коронавирусна ваксина, тъй като Китай засилва усилията си в глобалната надпревара, предаде "Ройтерс".

Сърбия и Пакистан са сред новите страни, които се съгласяват на фаза 3, тъй като двете компании търсят повече данни в чужбина на фона на намаляващите нови случаи в Китай.

Сърбия ще тества две ваксини, разработени от подразделенията на CNBG в Ухан и Пекин, а Пакистан ще тества кандидата на пекинското звено, съобщиха от компанията.

Очаква се изпитанията във фаза 3 на CNBG да включват 50 000 души в около 10 държави, каза вицепрезидентът на CNBG Джанг Юнтао. Вече започнаха изпитания в Обединените арабски емирства, Бахрейн, Перу, Мароко, Аржентина и Йордания.

Джанг заяви, че чужди държави са изразили интерес да поръчат комбинирани 500 милиона дози от ваксините си.

CNBG се очаква да може да произвежда 300 милиона дози ваксина годишно, след като подобри производствените техники, и работи по план за увеличаване на годишния си капацитет до 1 милиард дози, каза Джанг.

Кандидатът за ваксина на Sinovac CoronaVac, тестван в Бразилия и Индонезия, също получи одобрения от други две страни за изпитвания във Фаза 3, каза Хелън Янг, старши директор по глобална стратегия и развитие на бизнеса в Sinovac.

Тя отказа да посочи страните, тъй като информацията все още е поверителна.

Докато последният етап от опитите все още е в ход, за да се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни, Китай вече е разрешил кандидатите за ваксини от Sinovac и CNBG за спешна употреба за тези от високорисковите групи като медицински работници.

Няколко десетки хиляди души вече са преминали CoronaVac през спешната програма, каза Ян Синовац.

CNBG скоро ще започне да предоставя своите ваксини на китайски служители, работещи в задгранични посолства и консулства, допълва Джанг.