Сърбия окончателно и напълно отхвърля плана „Ахтисаари", който е в разрез с устава на ООН и отнема 15% от територията на Сърбия.
Не може една страна на бъде наказвана и унизявана с отнемане от нейната територия", заяви министър-председателят на Сърбия Воислав Кощуница, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На срещата си с руския президент Владимир Путин, проведена в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Воислав Кощуница е благодарил за руската подкрепа по въпроса и е подчертал значението й за Сърбия.

Аргументацията на Русия по косовския въпрос се възприема от нашите партньори от Г8, независимо от оставащите различия между Москва и Запада.
Това е казал руският президент Владимир Путин в началото на разговора.

От своя страна Кощуница е отговорил, че за него е особено важно онова, което е произтекло от срещата на Г-8 и е особено важно „да го чуя от вас".

Преди срещата Воислав Кощуница обяви, че има намерение да обсъди с руския президент нова сръбска инициатива за разрешаване на косовския проблем.

Преговорите по косовския проблем под ръководството на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари продължиха действително дълго, но не доведоха до конкретен резултат, е обяснил Кощуница, цитиран от РИА Новости. 

Той е допълнил, че е била ясна още от самото начало позицията на Ахтисаари за невъзможния компромис и съгласие между Белград и Прищина.
„Още преди началото на преговорите беше разработен и подготвен план за независимост на Косово, който албанската страна прие изцяло, а сръбската отхвърли", припомня Кощуница.

Междувременно след срещат в Рим между италианския президент Джорджо Наполитано и американския държавен глава Джордж Буш двамата президенти подчертаха, че е важно да продължат дискусиите със Съвета за сигурност на ООН с цел да се напредне към плана Ахтисаари за независимост на Косово.