Публичните спекулации, че има идея за съкращаване на хиляди професионални членове на сръбската армия, в светлината на друга идея, относно въвеждането на задължителна военна служба, са абсолютна лъжа, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Небойша Стефанович, цитиран от сръбски медии.

Той подчерта, че не само не се планират съкращения на професионални войници, но има планове за наемане на повече, както и значително увеличение на заплатите им. "Служителите в сръбската армия тази година ще получат, освен увеличение от пет процента, което всички получават, и допълнителни 10 процента, които ще отидат най-вече за войниците с най-ниски заплати", каза Стефанович.

"Много пъти съм казвал и ще го повторя - силата на армията са нейните хора", посочи вицепремиерът и министър на отбраната и добави, че ще има инвестиции не само в по-високи заплати на войниците, но и в тяхното оборудване и условия на работа.

Той също така заяви, че паралелно ще продължи задълбочена работа по разглеждането на идеята за въвеждане на задължителна военна служба, което не е причина за уволнението на съществуващи войници.

"Искаме силна, екипирана и добре платена армия, защото само такава армия е гарант за стабилност и сигурност на Сърбия и ние ще се борим за това, обяснява Стефанович.

По-рано министърът заяви, че връщането на задължителна военна служба в Сърбия се обмисля сериозно, но посочва, че решението няма да бъде взето прибързано, защото е важно да се изслушат всички аргументи.

"Искаме да вземем решение чрез широк обществен дебат, в разговор с граждани и експерти, което да гарантира, че сръбската армия има подходящо ниво, че има резерви ... Слушаме внимателно всички аргументи".

Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

Мадлин Олбрайт иска силна намеса на САЩ в стратегическите Балкани

България не трябва да блокира РСМ, а САЩ трябва с ЕС да спират Русия и Китай в региона