Сърбия задържа трима души, идентифицирани като членове на косовската полиция в сряда, на основание, че са "планирали акция в Сърбия", съобщава "Анадолу".

Министерството на вътрешните работи каза, че лицата са били оборудвани с автоматични оръжия в пълно бойно снаряжение с GPS устройства, карти и друго оборудване, преди да бъдат задържани от специалните части на сръбската полиция за борба с тероризма.

"Бързите и ефикасни действия на сръбската полиция успешно предотвратиха опита на така наречената косовска полиция да навлезе в Централна Сърбия и да предприеме операция, която по всички параметри представлява терористичен акт с цел дестабилизиране и ескалация на конфликта, насочен срещу Република Сърбия", се казва в съобщението.

Косовският премиер Албин Курти заяви в социалните медии, че полицаи са отвлечени от Сърбия. "Трима косовски полицаи бяха отвлечени днес в Лепосавич, където някога е имало нелегален контрабанден път, който е на около 300 метра навътре в нашата държавна територия."

"Подозираме, че са били отвлечени от сръбската армия, явно като отмъщение на Сърбия за вчерашния арест на известния престъпник Милун Миленкович - Луне, който е един от лидерите на организираната престъпност и контрабанда", каза той.

Курти поиска незабавното освобождаване на служителите и призова международните лица да осъдят операцията.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла каза, че Сърбия е навлязла на територията на Косово.

Лайчак информира Северноатлантическия съвет за събитията в Косово

Лайчак информира Северноатлантическия съвет за събитията в Косово

НАТО, КФОР, ЕС и ОССЕ се опитват да деескалират ситуацията

Косовската полиция е задържана "дълбоко в територията на централна Сърбия", според директора на сръбската служба за Косово Петър Петкович. Петкович каза на пресконференция, че арестите са извършени в района на село Гнилица, Рашка.

"Членове на нашата полиция не са стъпвали на територията на Косово. Тези, които нарушиха Резолюция 1244, са албански терористи, членове на косовската полиция", каза той.

Косовската полиция задържа Миленкович - Луне в Северна Митровица във вторник на основание, че той е един от организаторите на атаките срещу мироопазващите сили на НАТО (КФОР) в Косово и косовската полиция.

Сръбският президент Александър Вучич по повод задържането на Миленкович каза, че Курти е искал да започне война.

Напрежението в Косово нарасна след изборите на кметове етнически албанци в четири доминирани от сърбите области на север миналия месец.

Етническите сърби протестират срещу избора на кметове от края на май.

Най-малко 30 войници от КФОР бяха ранени на 29 май при сблъсък със сърби, които протестираха и се опитваха да попречат на новоизбрания кмет на община Звечан да влезе в кметството, за да положи клетва и да поеме официални отговорности.

Повече от 53 цивилни също са били ранени от шокови гранати и сълзотворен газ. Полицията в Косово съобщи, че най-малко петима души са задържани след сблъсъците.

Вучич пред американски сенатори: Косово се опитва да започне война в сърцето на Европа

Вучич пред американски сенатори: Косово се опитва да започне война в сърцето на Европа

САЩ: Сърбия да прояви сдържаност и да призове към мир, това е в най-добрия интерес на всички в Западните Балкани