Потвърдените от коронавирус смъртните случаи в Обединеното кралство нараснаха до 43 081, съобщава "Ройтерс".

Това е увеличение със 154 спрямо ден по-рано, коментира правителството в сряда.

Втора коронавирусна вълна е реален риск за Обединеното кралство и местни огнища са вероятни, заявиха основните здравни органи, в едно от най-силните предупреждения досега за премиера Борис Джонсън, тъй като той облекчава блокирането, за да помогне на икономиката, съобщава СиБиСи.

Основен втори скок е кошмар за лидерите в целия свят, тъй като те ще бъдат обвинени за повече смъртни случаи и може да се наложи отново да затворят икономиките. Някои от най-изтъкнатите британски здравни лидери обаче искат спешна подготовка за подобен сценарий.

"Докато бъдещата форма на пандемията в Обединеното кралство е трудно да се предвиди, наличните доказателства показват, че местните избухвания са все по-вероятни и втора вълна представлява реален риск", се казва в писмо на медиците в British Medical Journal.

То е подписано от 15 от най-известните здравни професионални групи и профсъюзи, включително ръководителите на Кралския колеж на хирурзите, Кралския колеж на лекарите, Кралския колеж по спешна медицина и Британската медицинска асоциация.

"Много елементи от инфраструктурата, необходима за ограничаване на вируса, започват да се въвеждат, но съществените предизвикателства остават", пишат те.

Борис Джонсън обяви разхлабване на ограниченията на Острова

Борис Джонсън обяви разхлабване на ограниченията на Острова

Няма да се поколебаем да настъпим спирачките и да върнем рестрикциите, ако се наложи