Скандинавската авиокомпания SAS отмени повече от 1200 полета, планирани за понеделник и вторник. Стачката на пилотите продължава и това нарушава плановете за пътуване на стотици хиляди пътници, съобщава "Ройтерс".

Пилотите на SAS стачкуват от петък, вече са засегнати около 280 000 пътници, включително с последните анулации. "Изразяваме дълбоко съжаление, че нашите клиенти са засегнати от продължаващата стачка на пилотите, SAS сега отменя полети в понеделник и вторник", се казва в изявление на авиокомпанията.

"Стачката ще засегне още 61 000 пътници в понеделник, когато 667 полета са отменени в Скандинавия. Във вторник ще бъдат засегнати 49 000 пътници и 546 заминавания."

Продължава стачката на пилотите на SAS, засегнати са 170 000 души

Продължава стачката на пилотите на SAS, засегнати са 170 000 души

Скандинавската авиокомпания отмени стотици полети насрочени и за неделя

Безизходицата в спора не показва никакъв признак да бъде решен както от SAS, шведските и датски профсъюзи на пилотите, така и от норвежкото сдружение на работодателите NHO.

Авиокомпанията, създаден след Втората световна война, който остава част от шведското и датското правителство, заявява, че е готов да се върне към преговорите, но предупреди, че приемането на исканията на пилотите ще навреди сериозно на компанията.

След като през 2012 г. SAS флиртува с несъстоятелност, компанията е реализирала нетна печалба за всяка от последните четири години. Но нарастващите разходи за гориво, нестабилните валути и свръхкапацитетът на европейските авиокомпании оказват натиск върху авиокомпаниите, включително SAS.

Скандинавските авиолинии SAS отменят над 600 полета, засегнати са 72 000 пътници

Скандинавските авиолинии SAS отменят над 600 полета, засегнати са 72 000 пътници

Пилотите в Норвегия, Швеция и Дания стачкуват