Продължава стачката на пилотите на Скандинавската авиокомпания SAS, към момента са засегнати около 70% от полетите на авиокомпанията и около 170 000 души само през почивните дни, съобщава "Ройтерс".

"Ние дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти са засегнати от продължаващия стачка на пилотите. Поради стачката още около 64 000 пътници ще бъдат засегнати, когато 587 полета бъдат отменени", се казва в изявление на SAS, в което компанията описва отмяната на полетите до края на почивните дни.

SAS предлага безплатна храна на пътниците, които чакат да намерят алтернативни полети на летищата в Скандинавия, но пътници се оплакват от социалните медии, че не могат да достигнат до служителите обслужващи на клиентите на авиокомпанията.

Авиокомпанията заяви, че е готова да поднови преговорите, но предупреди, че изпълнението на исканията на пилотите ще има тежки последици за компанията.

Анализатори в Sydbank изчисляват, че стачката коства SAS между 6,3  до 8,41 милиона долара на ден, което на практика ще унищожи очакваната нетна печалба на авиокомпанията за годината, ако тя продължи две седмици.

Стачката в SAS не засяга полетите, извършвани от нейните партньори, които съставляват около 30% от всички полети.

Авиокомпанията заяви, че предлага на засегнатите пътници, безплатно да променят и резервират полети до 1 май.

Скандинавските авиолинии SAS отменят над 600 полета, засегнати са 72 000 пътници

Скандинавските авиолинии SAS отменят над 600 полета, засегнати са 72 000 пътници

Пилотите в Норвегия, Швеция и Дания стачкуват