САЩ одобриха възможна оръжейна сделка със Саудитска Арабия за продажба на до 153 танка, стотици картечници и автомати и друго военно оборудване за 1,15 милиарда долара, съобщава „Франс прес”.

Обявяването на информацията съвпадна с новина, че водената от Рияд коалиция е подновила въздушните удари по столицата на Йемен, което се случва за първи път за последните 3 месеца. 14 души са убити.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че е „много обезпокоена” от информацията за жертви, но не коментира директно, след като беше запитана дали департаментът се тревожи, че американските оръжия за Саудитска Арабия могат да бъдат използвани срещу цивилни.

Редовно разговаряме с нашите партньори и нашите съюзници по света. Вие знаете, цивилните жертви очевидно са голямо безпокойство за нас”, изтъкна представителят.

Според американската агенция за сътрудничество в областта на обраната Рияд желае да закупи 133 танка M1A1/A2 Abrams, които ще бъдат проектирани за нуждите на арабската страна, както и други 20 танка. В допълнение монархията иска 153 картечници 50-калибър, 266 единици 7.62-милиметрови M240, бронирани машини, гранатомети и друга техника.

Държавният департамент на САЩ одобри „възможна” сделка и уведоми Конгреса в понеделник. Законодателният орган има 30 дни да блокира сделката, макар че е малко вероятно.