Турция не възнамерява да спре бомбардирането на кюрдските сили в Сирия в отговор на стрелбата към турска територия. Това обяви президентът на турската държава Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че САЩ трябва да решат дали подкрепят Турция или кюрдските бунтовници.

Териториалните успехи на подкрепяните от САЩ кюрдски бойци в Сирия до турската граница, възползвали се от руските въздушни удари в региона, вбесиха Анкара, която разглежда кюрдските сили като терористична организация. Турция обстрелва кюрдите в Сирия вече няколко дни.

Днес нашите правила на ангажиране може само да са свързани с отговор на въоръжена атака срещу нашата страна, но утре, ако е необходимо, тези правила могат да бъдат разширени, за да покриват всякаква заплаха”, изтъкна Ердоган в реч, предавана по турска телевизия.

Никой не трябва да се съмнява в това. Няма да позволим формиране на нов 'Qandil' (щабове на Кюрдската работническа партия (ПКК) – б.р.) на нашата южна граница”, каза той, имайки предвид планините Кандил в Северен Ирак, където ПКК има бази.

Ердоган отбеляза, че не обръща внимание на връзката между сирийските кюрди и ПКК и че действията срещу страната му са „враждебен акт”.