Китайски държавни медии подчертаха ограниченията на новите санкции на ООН срещу КНДР и също така заклеймиха "арогантността" на САЩ, отбелязвайки, че Вашингтон трябва да разбере, че също има роля в намаляването на напрежението, информира Ройтерс.

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

ООН прие нови санкции срещу Северна Корея

Резолюцията беше внесена от САЩ

Единодушно в събота Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея, които могат да засегнат 1/3 от годишния износ на Пхенян, който е в размер на около 3 милиарда долара.

Изготвената от САЩ резолюция включва забрана за износ на въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морска храна. Също така забранява на държавите да увеличават броя на наетите севернокорейски работници в чужбина, забранява се откриването на съвместни предприятия с КНДР и никакво ново инвестиране в действащите съвместни предприятия.

В коментар на главната си страница официалният вестник на Комунистическата партия People's Daily пише, че откритата подигравка на КНДР над правилата на ООН с ракетните изпитания означава, че трябва да бъде наказана, но санкциите трябва да бъдат целенасочени.

Според изданието обаче санкциите не трябва да оказват негативно влияние върху обикновените хора и трети страни, а също така трябва да се избегне катастрофа, която може да засегне живота на хората и хуманитарната ситуация.

"Прецизен удар е съществена част от санкциите", допълва изданието.

Обаче китайското издание Global Times пише в редакторски материал, че САЩ трябва да обуздаят "моралната си арогантност към КНДР".

"Трябва да се напомни на Запада да се въздържа. Ако вярва, че само Северна Корея, а не САЩ и Южна Корея имат вина за ядрения проблем, това неподходящо мислене няма да помогне за разрешаването на кризата", пише вестникът.

"САЩ трябва да се стремят към мир и съвместно съществуване, а не към геополитическа доминация", призовава вестникът.