Американски военен самолет с респиратори кацна в Москва. САЩ даряват респиратори на Русия, за да помогнат на държавата в борбата с коронавируса.

Самолетът достави 150 респиратора. Това е втората такава пратка за Русия, обявиха от американското посолство, цитирани от АФП. До момента Русия е получила общо 200 вентилатора след първата доставка преди 3 седмици.

САЩ праща военни самолети с 200 респиратора за Русия

САЩ праща военни самолети с 200 респиратора за Русия

САЩ подчертава, че ги предоставя безвъзмездно

Посланикът на САЩ Джон Съливан посрещна самолета на летище "Внуково" с представител на московската болница, която ще разпредели вентилаторите.

Помощта е на стойност 5,6 милиона долара. Тя е дарение за руския народ, каза говорител на посолството и увери, че респираторите са "най-високото качество в света".

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира пред руска телевизия, че "ние ценим американската помощ много високо".

САЩ няма да използват пожароопасните руски респиратори

САЩ няма да използват пожароопасните руски респиратори

Апарати "Авента-М" стоят на склад...

Москва достави руски вентилатори и друго медицинско оборудване на Ню Йорк на 1 април. Но вентилаторите не влязоха в употреба и вероятно никога няма да бъдат използвани, след като същият модел предизвика два пожара в руски болници. Петима пациенти загинаха в болница в Санкт Петербург на 12 май, а един почина в болница в Москва на 9 май при пожарите.

Русия има най-много случаи на заразени с коронавирус в света след САЩ и Бразилия. Страната е потвърдила повече от 441 000 случая и 5384 починали.

Русия забрани респираторите в болниците

Русия забрани респираторите в болниците

Заради избухналия пожар, причинил смъртта на шестима пациенти