Американската администрация предлага парична награда до 15 милиона долара за информация за един от командирите на разузнавателната служба "Ал Кудс" на Иранския революционен гвардейски корпус (IRGC) на Иран на име Абдола Реза Шалахи. Това обяви в четвъртък специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук.

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Нетаняху твърди: Иран разполага ракети в Йемен, които могат да ударят Израел

Иран се опитвал да се сдобие с прецизни оръжия

Според него ние говорим за възнаграждение в размер на "до 15 милиона долара за информация за финансовите дейности, отношенията и партньорите на Абдола Реза Шалахи". "Това е базираният в Йемен командващ разузнаването на "Ал Кудс"", обясни американският служител по външните работи. Според него властите в САЩ се опитват да получат данни, които могат да помогнат на САЩ да нарушат "операциите на Иранския революционен гвардейски корпус".

"Шалахи има дълъг опит в [организирането] на нападения над американци и техните съюзници по целия свят. Той планира многобройни атентати на коалиционни войски в Ирак, снабдява екстремистки шиитски групи с оръжие и експлозиви и планира сортинг, който се проведе на 20 януари 2007 г. в Карбала и ръководи "смъртта на петима американски войници и раняването на още трима. През 2011 г. Шалахи води конспирация за убийството на саудитския посланик в Съединените щати Адил ал Джубайр и го финансира", каза Хук.

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

Дронът е събирал разузнавателна информация

В същото време той обясни, че Шалахи е със седалище в Йемен. "Това е командирът на специални служби, базиран в Йемен", заяви американски служител по външните работи. Според него властите в САЩ се опитват да получат данни, които могат да помогнат на САЩ да нарушат "операциите на IRGC".

Хук каза също, че на 25 ноември кораб на ВМС на САЩ, намиращ се в международни води край бреговете на тази страна, е прихванал "голяма партида оръжия и ракетни компоненти", която е трябвало да бъде доставен от Иран до Йемен. "Тази констатация е допълнително доказателство за усилията на Иран да разпали конфликта в региона, като снабдява силите, които подкрепя, със смъртоносни оръжия. Освен това е допълнително доказателство, че Иран редовно нарушава ембаргото на ООН за оръжие", каза Хук.