Иран е започнал да разполага ракети в Йемен, за да нанесе удар срещу Израел. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от израелските медии.

Разговаряйки с намиращия се в Израел американски министър на финансите Стивън Мнучин, Нетаняху поздрави американския президент Доналд Тръмп за успешната операция по убийството на главатаря на ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади, като заявил, че Израел е "все още в разгара на войната срещу терора - не само срещу крайните сунити, водени от ДАЕШ, но също и срещу крайни шиити, водени от Иран и неговите близкоизточни проксита".

Според Нетаняху "Иран вече се опитва да се сдобие с прецизни оръжия, за да удря всяка цел в Близкия изток... те ги произвеждат в Иран и искат да ги разположат в Ирак и в Сирия, и превръщат арсенал от 130 000 ракети в Ливан в прецизни боеприпаси. Те се стремят да го направят и те вече започнаха да ги разполагат в Йемен, за да ударят и Израел оттам".

По време на срещата Мнучин е обещал да увеличи икономическите санкции срещу Иран. Той твърди, че "кампанията за максимален натиск" на американската администрация възпира иранската агресия.

Нетаняху призова Вашингтон да наложи допълнителни санкции, за да спре, както го нарече, "въвличането във всичко" на Иран в Близкия изток.

Мнучин оглавява делегация в Близкия изток и Индия, за да обсъжда икономическите отношения и инициативи за борба с тероризма. Той е придружаван от високопоставения съветник на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър, който трябва да се срещне с Нетаняху и неговия основен политически съперник, лидерът на "Синьо и бяло" Бени Ганц.

Мнучин заяви, че американските санкции целят да принудят Иран да спре "лошите си дейности и износа на тероризъм, опитвайки се да създаде ядрени способности и ракети".

"Ние виждаме Иран като най-голямата заплаха за мира, стабилността, нашата сигурност и сигурността на много други", настоя Нетаняху, допълвайки: "Те удряха в Саудитска Арабия, възпрепятстваха международните маршрути на корабоплаването, нападнаха и убиха американци през последното десетилетие в Афганистан и на други места."

Нетаняху също похвали икономическите санкции, които САЩ наложиха върху Техеран.

САЩ засилва икономическия натиск срещу Иран

САЩ засилва икономическия натиск срещу Иран

"Ще продължим още, още, още, още... конкретни идеи, които ще следваме", обяснява Мнучин до Нетаняху