Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е призовала съда да предостави имунитет на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заради предполагаемото му участие в случая с убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. Това става ясно от документ на Министерството на правосъдието, съобщава "Ройтерс".

"Правителството на Съединените щати изрази сериозна загриженост по отношение на ужасяващото убийство на Джамал Хашоги и изрази тези опасения публично и пред най-високите нива на саудитското правителство", подчертава ведомството, което нарича хода на администрацията да предостави имунитет на престолонаследника "чисто правно определение".

Посочва се, че обвиняемият бин Салман е определен "като действащ глава на чуждо правителство и се ползва с имунитет на държавен глава от юрисдикцията на съдилищата на САЩ".

Разузнавателните агенции на САЩ обаче преди това стигнаха до заключението, че саудитският престолонаследник е разрешил операцията, довела до убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

"Джамал умря отново днес", написа в Туитър бившата годеница на Хашоги - Хатидже Дженгиз, минути, след като новината стана публична. Тя добави: "Мислехме, че може би ще има светлина към справедливостта от САЩ. Но отново парите се оказаха на първо място. Това е свят, за който Джамал не познава, нито аз!"

Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

Саудитският престолонаследник обмислял убийството на покойния крал Абдула

Саад ал Джабри: Салман е психопат, убиец, с безкрайни ресурси, заплаха за народа си, за американците и за планетата

През септември принц Мохамед - преди това вицепремиер и министър на отбраната, беше назначен за премиер с кралски указ миналата седмица, което предизвика безпокойство от активисти за правата на човека и правителствени критици, че иска да избегне изобличаването в дела, заведени в чуждестранни съдилища.

През юли група неправителствени организации подадоха жалба и във Франция, в която се твърди, че принц Мохамед е бил съучастник в изтезанията и насилственото изчезване на Хашоги.

Джамал Кашоги, журналист към вестник The Washington Post и виден критик на правителството в Рияд, беше убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г.

Саудитска Арабия твърди, че той е загинал при "злонамерена операция" от екип от агенти, изпратени да го убедят да се върне в кралството. Турски официални лица обаче разкриха, че агентите са действали по заповед от най-високите нива на саудитското правителство.

Вдовицата на Кашоги постави под съмнение ангажимента на Байдън да потърси сметка на Саудитска Арабия

Вдовицата на Кашоги постави под съмнение ангажимента на Байдън да потърси сметка на Саудитска Арабия

Три години от бруталното убийство на саудитския дисидент