Вдовицата на саудитския журналист Джамал Кашоги постави под съмнение ангажимента на президента на САЩ Джо Байдън да потърси сметка на Саудитска Арабия, три години след бруталното убийство на съпруга ѝ, информира "Франс прес".

По повод на печалната годишнина Хатидже Ченгиз посети Вашингтон и се включи в демонстрация пред саудитското посолство и вечерно бдение близо до Капитолия, където тя показа портрет на Кашоги, направен от колони от вестници.

Тя изрази ужас, че няколко дни преди годишнината съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който според американските специални служби е наредил убийството.

Висш саудитски представител заплашил със смърт разследващ от ООН убийството на Кашоги

Висш саудитски представител заплашил със смърт разследващ от ООН убийството на Кашоги

Анес Каламар разследва убийството на журналиста Джамал Кашоги

"Така ли изглежда отговорността, обещана от Байдън", попита тя на бдението със свещи, организирано от правозащитни организации.

"МБС взе Джамал от мен и от целия свят. Ще го държите ли отговорен или ще наградите тези убийци", запита още тя, визирайки с инициалите 36-годишния престолонаследник.

Кашоги, виден саудитски гражданин, живял в самоизгнание в САЩ, пишеше критично за Мохамед бин Салман в статии във в. "Вашингтон пост".

"Ню Йорк Таймс": Саудитците убили и разчленили Кашоги са обучени в САЩ

"Ню Йорк Таймс": Саудитците убили и разчленили Кашоги са обучени в САЩ

Договорът за военна подготовка е одобрен от Държавния департамент и изпълнен от Tier 1, подразделение на Cerberus

На 2 октомври 2018 г. той влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да подаде документи да се ожени за Ченгиз, която е туркиня. Според властите на САЩ и Турция чакащ саудитски отряд от наемни убийци го е удушил и е разчленил тялото му, което никога не беше намерено.

Американският президент по това време Доналд Тръмп омаловажи епизода, като каза, че е по-важно Саудитска Арабия да купува американски оръжия и да споделя враждебност към Иран.

Байдън обеща по-твърд подход, разсекретявайки разузнавателна информация и налагайки санкции на саудитците, макар и не на самия престолонаследник.

Годеницата на Кашоги поиска наказание за Мохамед бин Салман

Годеницата на Кашоги поиска наказание за Мохамед бин Салман

Важно е престолонаследникът, наредил бруталното убийство на невинен човек, да бъде наказан без отлагане

Американски официални лица заявиха, че Съливан е пътувал до Саудитска Арабия, където МБС е и министър на отбраната, до голяма степен за да обсъди кризата в Йемен, където кралството предвождаше опустошителна въздушна кампания, целяща да победи подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Пред вечерното бдение се обърна и сестрата на Абдулрахман ал Садхан, хуманитарен работник от Червения полумесец, който беше арестуван през 2018 г. и по-рано тази година беше осъден на 20 години затвор, след като критикува саудитското държавно ръководство през анонимен профил в "Туитър".

"Те го измъчваха толкова много, едва не го убиха. Счупиха ръката му и му смазаха пръстите, докато те не бяха обезобразени, казвайки: " Това ли е ръката, с която туитваш?", каза сестра му Аридж ал Садхан, която живее в Калифорния.

Тя отбеляза, че се е надявала, че натискът на новата американска администрация ще спечели освобождаването на брат ѝ, но това се е променило, след като Байдън остави МБС "ненаказан".

"Ето как саудитските власти се отплатиха за щедростта на президента Байдън, като извършват още нарушения на правата на човека", подчерта тя.

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Принц Салман одобрил убийството на Кашоги, заключи САЩ

Администрацията на Байдън публикува в петък разсекретения доклад