Висш представител на Саудитска Арабия е отправил смъртни заплахи към независимия разследващ на ООН Анес Каламар, която разследва убийството на журналиста Джамал Кашоги.

В интервю за "Гардиън" отиващият си специален докладчик за извънсъдебните убийства на ООН разкри, че е била предупредена от колега от световната организация през януари 2020 г., че висш саудитски представител два пъти е отправил заплахи на среща с други висши представители на ООН в Женева, че ще се "погрижи" за Каламар, ако не бъде обуздана от организацията.

"Репортери без граници" съдят Мохамед бин Салман в Германия заради Кашоги

"Репортери без граници" съдят Мохамед бин Салман в Германия заради Кашоги

Съдят го за "престъпления срещу човечеството"

Запитана как се възприемат коментарите от нейните колеги в Женева, Каламар отговори: "Смъртна заплаха. Така се разбира".

Французойката е експерт по правата на човека, която този месец ще заеме новата си длъжност като генерален секретар на неправителствената организация "Амнести интернешънъл". Тя е първият официален представител, който публично разследва и публикува подробен доклад за убийството на Кашоги през 2018 г.

Годеницата на Кашоги поиска наказание за Мохамед бин Салман

Годеницата на Кашоги поиска наказание за Мохамед бин Салман

Важно е престолонаследникът, наредил бруталното убийство на невинен човек, да бъде наказан без отлагане

Публикуваният през юни 2019 г. доклад заключава, че има доказателства, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и други висши саудитски представители са отговорни за убийството на Кашоги. Убийството е определено като "международно престъпление".

По думите на Каламар заплахите са отправени по време на среща на високо равнище между саудитски дипломати, които работят в Женева, саудитски представители от Рияд и служители на ООН. На французойката е разказано, че по време на срещата саудитските представители са критикували работата й върху убийството на Кашоги и са изразили гнева си. Те неоснователно са заявили, че тя е получила пари от Катар.

Каламар поясни, че един от саудитските представители е предупредил, че е получил телефонни обаждания от лица, които са готови да се "погрижат за нея".

Когато представителите на ООН изразили тревогата си, други саудитски представители са се опитали да ги уверят, че коментарите не трябва да се възприемат сериозно. След това саудитската група напуснала залата, но на Каламар й е съобщено, че висш саудитски представител е повторил заплахата пред служители на ООН в залата.

Анес Каламар отбеляза, че заплахите няма да й попречат да прави това, което смята за правилно.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийството на Кашоги

Обвини доклада на американското разузнаване, публикуван в петък в неточност

59-годишният Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Случаят опетни репутацията на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Кашоги посети консулството, за да се сдобие с документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз.

САЩ разсекретиха доклад, в който принцът е обвиняван, че е одобрил убийството на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г. Но Вашингтон не наложи санкции на 35-годишния де факто лидер на монархията.