Съединените щати ще предоставят допълнителни 327 милиона долара помощ на Афганистан за укрепване на хуманитарната помощ. Това обяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

"Тази помощ от САЩ ще продължи да подкрепя разширената хуманитарна реакция в Афганистан и съседните страни чрез международни хуманитарни организации", посочи той в изявление.

САЩ официално напуснаха Афганистан на 30 август 2021 г.

След превземането на столицата Кабул от талибаните и евакуацията на бившия президент Ашраф Гани миналата година, бунтовническата група въведе отново суровите ислямски закони, невиждани от преди нахлуването на САЩ през 2001 г., които имаха опустошителни последици върху правата на жените и момичетата.

Вашингтон праща 308 млн. долара хуманитарна помощ на Афганистан

Вашингтон праща 308 млн. долара хуманитарна помощ на Афганистан

Страната е в тежка криза след завръщането на талибаните на власт

Момичетата вече нямат право да посещават средно училище, което означава, че образованието им спира след шести клас.

Принудителните бракове се съобщават с нарастваща скорост, тъй като родителите се борят да осигурят храна за семействата си на фона на осакатената икономика и отново започнаха да се появяват сурови наказания, като убиване с камъни и рязане на ръце за кражба.

От жените отново се изисква да носят хиджаб, да бъдат придружавани от мъже, когато си поръчват такси или пътуват на каквото и да е разстояние и вече нямат право да работят, освен ако не е в медицинския или образователния сектор.

ООН призова талибаните да обърнат потисническата си политика и международната общност да се намеси, за да предостави хуманитарна помощ за онези, които са най-засегнати от закъсалата икономика и потисническата политика на Афганистан.

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

Бедността в страната се задълбочава