САЩ депортираха в Германия бивш охранител в нацистки концентрационен лагер, информира АП.

Белият дом уточни, че 95-годишният украински есесовец Якив Палий е екстрадиран в Германия тази сутрин след отвеждането му от дома в Ню Йорк. Депортирането на бившия охранител в нацистки лагери на смъртта идва след 25-годишно разследване. 95-годишният призна, че е излъгал при влизането си в САЩ. Той казал пред властите, че по време на войната е бил фермер и работник във фабрика.

Нацистът кротко е живеел в САЩ в продължение на години, където е работил като чертожник преди да се пенсионира. Преди близо три десетилетия при разследване е открито името му в стар нацистки списък, а негов бивш колега е разкрил, че Якив "живее някъде в САЩ".

Той казал пред следователи от правосъдното министерство, които се появили пред вратата му през 1993 г.: "Никога нямаше да получа визата си, ако бях казал истината. Всеки лъже".

През 2003 г. съдия му отне гражданството заради "участие в действия срещу цивилни евреи", докато е бил въоръжена охрана в нацисткия лагер "Травники" в Полша. Година по-късно съдът реши да бъде депортиран. Но тъй като Германия, Полша, Украйна и други страни отказваха да го вземат, той продължил да живее с 86-годишната си съпруга Мария в Ню Йорк.

Според правосъдното министерство той е бил в "Травники" през 1943 г., когато 6000 затворници в лагера и десетки хиляди в други лагери на смъртта в окупирана Полша са избити. Той признава, че е служил в лагера, но отрича да е участвал във военни престъпления.

През миналия септември конгресна делегация в Ню Йорк се подписа под писмо, с което призова Държавния департамент да го депортира, което в крайна сметка се осъществило след седмици на дипломатически преговори, които са били приоритет за президента Доналд Тръмп.

След интензивни преговори президентът Тръмп и екипът му са осигурили депортирането на нациста в Германия.

Това е първата депортация на нацистки военнопрестъпник от САЩ в Германия от 2009 г.