Президентът Доналд Тръмп заяви, че планира да добави до 75 милиона барела петрол в националния стратегически нефтен резерв на САЩ, като се възползва от рекордно ниските цени на суровината.

Петролът е на ниво, много интересно за много хора в момента, заяви Тръмп на брифинга на Белия дом.

Това ще бъде първият път от много време насам, когато ще го получим за правилната цена, каза той.

Историческо дъно на петрола в САЩ на фона на пандемията

Историческо дъно на петрола в САЩ на фона на пандемията

Най-ниско ниво от 1983 година насам

Тръмп се опитва да помогне на американските петролни компании. 

Той заяви, че в момента по-малко хора ползват автомобили, а фабриките са затварени, което е допринесло за намаляването на търсенето на петрол.

Така показа, че не е притеснен от случващото се на бордите.

Припомняме, че цената на петрола се срина до рекордни ниски нива от 1983 година насам.

Цените на суровия лек петрол в САЩ паднаха до под 1 долар за барел, най-ниското ниво от 1983 година. Това е исторически срив, съобщиха световните информационни агенции.

За първи път в историята цената е отрицателна, сривайки се до -37 долара за барел, което означава, че инвеститорите ще трябва да плащат на купувачите, за да се отърват от петрола заради препълнени складове.

Това се случва по време на пандемия, засегнала най-тежко САЩ.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обяви, че настоящата ситуация на петролния пазар много напомня на картел.

В началото на март участниците в ОПЕК и партньорите им не успяха да се споразумеят за по-нататъшно намаляване на добива с още 1.5 милиона барела за денонощие заради несъгласието на Русия. Провалът доведе до срив на цените - беше достигнат минимумът за последните 18 години.

Впоследствие при преговорите беше постигнато съгласие но спадът в търсенето заради пандемията от коронавируса продължи да обезценява петрола.