Белият дом приветства решението на президента на Русия Дмитрий Медведев да забрани доставянето на ракети С-300 на Иран, считайки, че то илюстрира сътрудничеството между САЩ и Русия "в полза на световната сигурност".

"Белият дом приема много благосклонно указа, подписан от руския президент Медведев, с който се забранява доставката на усъвършенствани оръжия на Иран, като С-300", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Майкъл Хамър.

Припомняме, Русия няма да достави зенитни ракетни системи С-300 на Иран, тъй като те попадат под санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция срещу Иран. Според представител на Съвета за сигурност на ООН решението на Съвета засяга всяка страна и Русия не прави изключение. Той допълва: „Естествено, че ще бъде замразен и договорът за доставка на С-300 в Техеран".

Междувременно в меморандум, разпространен от щатската дипломатическа мисия в ООН, се казва, че новата резолюция забранява държави да продават или по друг начин да прехвърлят шест вида на тежки оръжия: танкове, бронирани превозни средства, бойни самолети, хеликоптери, бойни кораби, ракети и ракетни системи.