САЩ са се съгласили да изпратят допълнителни над 200 войници в Ирак и хеликоптери „Апачи”, които за първи път ще участват в боеве срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) в близкоизточната страна.

Това заявиха американски официални представители от отбраната, цитирани от АП.

Решенията идват след седмици обсъждания между командири и иракски лидери. Американският президент Барак Обама се съгласи да се увеличи броят на американските войници в Ирак с 217 или от 3 870 до 4 087 военнослужещи.

Повечето от тези 217 военнослужещи ще бъдат от специалните части на армията на САЩ. Те ще съветват и подпомагат иракчаните. Сред останалите ще има инструктори, сили със съветнически функции и екипи за поддръжка на хеликоптерите.

Екипите от съветници и помощни сили – около 24 войници общо, ще се присъединят към иракски бригади и батальони. Така те ще бъдат по-близо до фронта и ще бъдат поставени под по-голям риск от минометна и ракетна атака. С тях ще има охранителни сили.

Разполагането на американски екип в близост до фронта с иракски сили ще позволи на американците да предоставят съвети в тактиката, докато иракски звена предприемат офанзива за освобождаването на Мосул. До момента американски съветници работеха с иракчаните само в щабовете, дълбоко в тила.

„Апачи"-те се разглеждат като значителна помощ в битката за Мосул, предоставяйки прецизна огнева мощ в борбата.

Преди това иракчаните отхвърляха предложения на САЩ да предоставят такива хеликоптери в битката за Рамади.

Пентагонът ще отпусне също до 415 милиона долара помощ на кюрдските сили.

Шефът на Пентагона пристигна на изненадваща визита в Ирак

Шефът на Пентагона пристигна на изненадваща визита в Ирак

Ще се срещне с иракския премиер

Припомняме, военният министър на САЩ Аштън Картър е на посещение в иракската столица Багдад.