Президентът на САЩ Барак Обама сложи край на историческа среща с лидерите на държавите в Югоизточна Азия, призовавайки за намаляване на напрежението в Южнокитайско море, където има териториални спорове между няколко регионални държави, съобщават американски медии.

В съвместна декларация на САЩ и 10-те страни членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), наречена „Декларация Сънилендс”, тъй като срещата беше проведена в луксозното Ранчо Мираж в Калифорния, държавите призовават за уважаване на суверенитета на всяка страна и на международното право.

Китай разположи зенитно-ракетни комплекси в Южнокитайско море

Китай разположи зенитно-ракетни комплекси в Южнокитайско море

Комплексите са разположени на оспорваните Параселски острови

В текста не се споменава конкретно Южнокитайско море, въпреки че експерти прогнозираха морската сигурност в региона да бъде най-обсъжданият въпрос.

Лидерите също призоваха за мирно решаване на споровете относно морските граници в региона. След двудневна среща те подчертаха необходимостта "да се уважава суверенитетът, териториалната цялост, равноправието и политическата независимост" на всички страни, както и "привързаността си към мирното решаване на споровете, без прибягване към заплахи със сила или нейното използване в съответствие с общоприетите принципи на международното право".

Снимка 219913

Източник: ЕПА

Те се задължават също да "поддържат мира, сигурността и стабилността в региона (на Югоизточна Азия), гарантирайки, в частност, правото на свобода на корабоплаването и на полетите". САЩ и АСЕАН приеха решение "да си сътрудничат при решаването на общите проблеми, свързани с морето".

Те изразиха "твърда решимост да играят водеща роля в решаването на такива глобални проблеми, като тероризма, екстремизма, търговията с хора, незаконната търговия с наркотици и бракониерството".

По-рано стана ясно, че Китай е разположил зенитно-ракетни комплекси на оспорван остров в Южнокитайско море.