Съединените щати и Канада скоро ще отворят границата, този въпрос в момента се обсъжда. Това обяви пред репортери в петък преди пътуването си до Минесота американският президент Доналд Тръмп.

"Обсъждаме отварянето на границата с Канада. Канада би искала да я отвори", каза той. "Ще отворим границата в доста кратко време", подчерта президентът на САЩ.

Попитан е дали това може да се случи преди края на годината. "Възможно е, да. Работим с Канада. Искаме да изберем добра дата", отговори Тръмп.

Канадският министър на обществената безопасност и готовността за извънредни ситуации Уилям Блеър заяви в петък, че канадските и американските власти са се договорили да не отварят границата до 21 октомври.

Канадско-американската граница се затвори в полунощ на 21 март по-специално за туристи. Както каза по това време канадският премиер Джъстин Трюдо, тези ограничения ще продължат, докато страните не се уверят в безопасността на обичайния режим на движение на гражданите през границата. Настоящото подобно споразумение между Канада и САЩ изтича на 21 септември.

Канада и САЩ имат най-дългата сухопътна граница в света, с дължина почти 9 000 км.