САЩ и целият свят се нуждаят от силна и обединена Европа.

Това заяви американският президент Барак Обама в реч в Хановер след посещение на Хановерския панаир, цитиран от световни агенции.

На фона на надигащия се скептицизъм към ЕС Обама призова континента да осъзнае колко много е постигнал.

Може би вие се нуждаете от някой отвън, някой, който не е в Европа, за да ви напомня какво сте постигнали, каза той относно стабилността и мира на Стария континент.

Това е „благословия, която не можете да приемате за даденост”, предупреди той Европа.

Ако Европа започне да поставя под въпрос постигнатия напредък, не можем да очакваме прогресът по света да продължи. САЩ и целият свят се нуждаят от силна и просперираща, и демократична, и обединена Европа. Силна и обединена Европа е необходимост за света. Европа помага да се спазват нормите и правилата, които могат да поддържат мира и просперитета. Каквото се случи на този континент, то има последствия за хората по света”, смята той.

Със сила и решимост, и с мощта на идеите и нашата вярва в обединена Европа, ние не само поставихме края на Студената война. Ние спечелихме свобода, продължи Обама.

Според него никога не е имало по-добро време за света. По думите му, ако някой има възможност да избере в кой период от историята на човечеството да се роди, той трябва да избере днес.

Обама подчерта, че хората живеят по-дълго и са по-добре образовани.

Ние сме късметлии да живеем в най-мирната, най-проспериращата и най-прогресивната ера в човешката история”, изтъкна той.

Президентът на САЩ похвали германския канцлер Ангела Меркел, пояснявайки, че човечеството не може да обърне гръб на мигрантите.

Но Обама заяви също, че  Европа е показала незаинтересованост за собствената си отбрана през последните години. Според него всяка страна членка на НАТО трябва да допринесе за поддържане на сигурността.

Снимка 230718

Източник: ЕПА

Американският президент потвърди разпространена по-рано информация, че САЩ ще разположат допълнителни 250 военнослужещи в Сирия, включително специални части. Той добави, че е взел това решение, за да продължи „поддържането на импулса” срещу ДАЕШ („Ислямска държава”).

Президентът на САЩ Барак праща 250 военни в Сирия

Президентът на САЩ Барак праща 250 военни в Сирия

Водената от САЩ

От думите му стана ясно, че войниците няма да участват в реални боеве, но ще бъдат от голяма важност за изтласкване на ДАЕШ от територията.

Държавният глава на САЩ отново повтори, че иска добри отношения с Русия, но международната общност трябва да не отменя санкциите до пълното изпълнение на споразуменията от Минск за Украйна.

Обама посети панаира, придружаван от домакина Ангела Меркел, докато стотици хора протестираха срещу съкращаване на работни места в американската технологична и консултантска компания IBM. Около 200 работници от IMB скандираха до панаира срещу мерки, които по думите им ще струват 900 работни места в Германия.

Снимка 230717

Източник: ЕПА

На изложението американският лидер каза няколко добри думи за „духа на иновациите”, че помагат за откриване на работни места и икономически растеж.

Тази година панаирът се спонсорира от САЩ. Според Обама това е друг начин да се подканят хората да купуват „Произведено в САЩ”.  Той и канцлерът разгледаха различни нововъведения в технологиите.

“Чисто нов свят”, изтъкна той, след като пробва 3D очила за виртуална реалност.

Днес е последният ден от шестдневен тур на президента в три държави – Саудитска Арабия, Великобритания и Германия.

По-късно днес Обама ще проведе среща с лидерите на Германия, Франция, Италия и Великобритания преди да се върне във Вашингтон. Очаква се да обсъдят борбата срещу тероризма, готвената сделка за ТТИП и други глобални проблеми.