САЩ планират да продължат с Турция да провеждат наземни патрули в зоната за сигурност в североизточна Сирия. Това съобщи в четвъртък официалният представител на Комитета на началниците на щабовете, полковникът от военните сили на САЩ (ВВС) Патрик Райдър на брифинг в Пентагона.

САЩ и Турция за втори път съвместно патрулират в Сирия

САЩ и Турция за втори път съвместно патрулират в Сирия

Четири турски бронирани машини пресякоха границата и се присъединиха към американски сили в Сирия

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция възнамерява да действа независимо по въпроса за създаване на зона за сигурност източно от река Ефрат в Сирия, тъй като досега "не е успяла да постигне желания резултат" и няма време да чака. От своя страна министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в същия ден обяви, че въоръжените сили на страната са готови да проведат съответната операция в Сирия.

Райдър беше помолен да говори за развитието на механизъм за сигурност в региона, по-специално на фона на изявлението на Ердоган.

Турция приключи подготовката за нова операция в Сирия

Турция приключи подготовката за нова операция в Сирия

Това обяви турският президент Ердоган

"Продължаваме да въвеждаме механизъм за сигурност, напредъкът продължава. Към днешна дата ние и нашите турски съюзници извършихме седем съвместни наблюдателни полета и два наземни патрула, още по-планирани в бъдеще", каза Райдър.

"Очакваме продължителната работа с нашите турски партньори не само да отчита законните им опасения за сигурността, но и да предотврати възраждането на Ислямска държава ", - обясни американският полковник.

Дискусията за създаването на буферната зона започна през 2013 г. поради кризата в Сирия. Анкара се връща към тази идея почти всяка година, но всеки път поради редица причини тези планове не бяха изпълнени.

През януари тази година Ердоган след преговори с американския си колега Доналд Тръмп потвърди намерението си да създаде буферна зона в Северна Сирия. Според турския лидер Анкара е готова да гарантира сигурността на земята, а Вашингтон - във въздушното пространство. Освен това, както отбеляза по-късно официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин, ако буферната зона бъде създадена, тя ще бъде контролирана от Анкара.

Ердоган потвърди готовността си да създаде зона за сигурност в Сирия и без САЩ

Ердоган потвърди готовността си да създаде зона за сигурност в Сирия и без САЩ

Анкара ще действа независимо, ако не се споразумеят през следващите две седмици

Войските на Турция и САЩ на 7 август се съгласиха да създадат център за съвместни операции в Сирия. На 12 август първата група американски войски пристигна в турския град Санлиурфа, на 50 км от границата с Арабската република, за да работи в тази структура. Центърът беше организиран от две държави за изпълнение на план за създаване на буферна зона в Северна Сирия, където сирийските бежанци могат да се върнат от Турция и които да се превърнат в защитен пояс за турската граница. Анкара настоява контролът върху планираната зона за сигурност да бъде осигурен изключително от въоръжените сили на Турция.