Севернокорейска държавна медия обвини САЩ и Южна Корея в нарушаване на наскоро сключено споразумение за постигане на траен мир на Корейския полуострова с организиране на военни учения, пише "Индипендънт".

"Родон синмун" подчертава, че военните игри са в разрез със съвместната декларация, която беше подписана от КНДР и Южна Корея на 19 септември за прекратяване на всички "враждебни актове".

След историческата си среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун през юни в Сингапур, американският президент Доналд Тръмп обяви, че временно спира всички съвместни военни игри с Южна Корея. Но оттогава отношенията между Пхенян и Вашингтон се охладиха и през миналата седмица 500 американски и южнокорейски пехотинци започнаха военни игри.

Двуседмичните учения са "пряко насочени срещу военното споразумение между двете Кореи, с което се обещава да се премахнат практическите заплахи от война и фундаменталните враждебни отношения от Корейския полуостров", отбелязва официалната трибуна на управляваща партия на КНДР в материал на редакцията.

Говорител на военното министерство на Южна Корея отхвърли позицията на КНДР, отбелязвайки, че ученията са с отбранителен характер.